Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pápež František prezradil: TU sa uskutočnia najbližšie Svetové dni mládeže

pápež František Zobraziť galériu (7)
pápež František (Zdroj: TASR/AP)

BRZEGI/KRAKOV - Najbližšie Svetové dni mládeže (SDM) sa uskutočnia v roku 2019 v Paname. Na záver slávnostnej Svätej omše na tzv. Poli milosrdenstva na Brzegoch v poľskom Krakove to dnes oznámil pápež František. Informoval o tom Michal Lipiak z Komunikačného tímu SDM.

Pápeža Františka si na omšu pod otvoreným nebom prišli vypočuť skoro dva milióny ľudí. Pápež ju celebroval v prítomnosti 50 kardinálov, 850 biskupov a 20.000 kňazov z celého sveta. Na omši nechýbali najvyšší poľskí ústavní činitelia vrátane prezidenta Andrzeja Dudu a premiérky Beaty Szydlovej a ďalší predstavitelia verejného života. Mottom celosvetového podujatia bol úryvok z Biblie: "Blahoslavení milosrdní, lebo oni dosiahnu milosrdenstvo".

Pápež František prezradil: TU
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP)

Pápež František prišiel na miesto po deviatej hodine. V papamobile absolvoval osemkilometrovú púť medzi sektormi. Vítali ho nadšení mladí ľudia z takmer 200 krajín zo všetkých kontinentov. Veľká časť mladých pútnikov strávila na tomto mieste celú noc, kde sa zapojili do modlitieb, spevu a tancov. Podľa odhadov organizátorov ich bolo v sobotu na mieste okolo 1,6 milióna. Bola medzi nimi aj vyše štvortisícová skupina zo Slovenska. Pápeža Františka po omši čaká stretnutie s dobrovoľníkmi a podvečer odlet späť do Ríma.

Pápež František prezradil: TU
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP)

Počas päťdňovej návštevy Poľska zavítal pápež František okrem Krakova aj do niekdajšieho koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Navštívil aj najvýznamnejšie poľské mariánske pútnické miesto na Jasnej Hore v Čenstochovej.  Apoštolskú cestu sprevádzali mimoriadne bezpečnostné opatrenia. V Poľsku boli prítomné hlavy viacerých štátov vrátane prezidenta SR Andreja Kisku.

Pápež František prezradil: TU
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP)

Na bezpečnosť počas stretnutia mladých dbalo v okolí Krakova 20.000 policajtov, vyše tisíc vojakov, medzi nimi pyrotechnici so stovkou psov špecializovaných na hľadanie výbušnín. V službe bolo viac ako 2400 profesionálnych požiarnikov, 800 dôstojníkov a 1500 členov pohraničnej stráže, viac ako 5000 dobrovoľných hasičov. Medzi najpočetnejšie skupiny prítomných mladých patrili Taliani, Francúzi, Španieli, Nemci, Američania, Brazílčania, Ukrajinci a Portugalci.

Pápež František prezradil: TU
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP)

Slováci sa na ne oficiálne pripravovali od vlaňajšieho Národného stretnutia mládeže P15 v Poprade. Slovenská účasť na SDM v Krakove bola dosiaľ najväčšia v histórii. Väčšina slovenských účastníkov sa zúčastnila aj na slovenskom programe v poľskom meste Skawina. Patrónmi SDM sú ich zakladateľ pápež Ján Pavol II. a Faustína Kowalská. Konajú sa každé dva až tri roky vždy v inej svetovej metropole. Do Krakova pozval mladých pred troma rokmi pápež František. 

Pápež František dnes ukončil svoju päťdňovú návštevu Poľska

Pápež František ukončil dnes svoju päťdňovú návštevu Poľska, kde sa zúčastnil na Svetových dňoch mládeže (SDM) organizovaných katolíckou cirkvou a odcestoval späť do Vatikánu. Lietadlo poľských aerolínií LOT odštartovalo z Krakova. Išlo o pápežovu prvú návštevu stredovýchodnej Európy.

Františka vyprevadila vojenská kapela za tónov amerického gospelu "When the Saints Go Marching In" či skladby "My Way", ktorú preslávil Frank Sinatra. S pápežom sa na letisku rozlúčil poľský prezident Andrzej Duda a ďalší vládni predstavitelia. Spolu s pápežom sa na palube lietadla vrátili späť do Ríma aj desiatky novinárov.

Poľské bezpečnostné sily si bezpochyby vydýchli, že sa toto masívne podujatie zaobišlo bez vážnejších incidentov, píše agentúra AP. Bezpečnostné opatrenia boli počas SDM mimoriadne vysoké vzhľadom na sériu nedávnych teroristických a násilných udalostí v Európe. Rozlúčkovú slávnosť mierne skrátili vzhľadom na nepriaznivé počasie. Poľskí predstavitelia a obyvatelia prichystali Františkovi vo svojej vlasti vrúcne privítanie, hoci jeho progresívna forma katolicizmu nie je niektorým obyvateľom tejto konzervatívnej katolíckej krajiny po vôli.

Viac o téme: Pápež FrantišekSvetové dni mládeže
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu