Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Bush trapasil: Z Alžbety II. urobil 231-ročnú babičku

Bush takmer poslal Alžbetu II. do 18. storočia
Bush takmer poslal Alžbetu II. do 18. storočia

WASHINGTON - Americký prezident George W. Bush, známy svojimi občasnými slovnými prešľapmi, dnes takmer zaradil britskú kráľovnú Alžbetu II. medzi panovníkov z 18. storočia. K faux pas došlo počas prijatia v Bielom dome.

Na oficiálnej ceremónii po príchode kráľovnej a princa Philipa do Bieleho domu Bush poukázal na dlhú históriu vzťahov medzi panovníčkou a niekoľkými americkými vládami. Ledva sa stihol zastaviť, keď už hrozilo, že Alžbetu historicky umiestni do roku 1776 - roku, keď 13 britských kolónií vyhlásilo nezávislosť od Británie. Osemdesiatjedenročná Alžbeta II. je na britskom tróne 55 rokov.

"Američania sú hrdí na to, že môžu privítať Vaše Veličenstvo opäť v Spojených štátoch - krajine, ktorú už veľmi dobre poznáte. Napokon, stolovali ste s desiatimi prezidentmi USA. Stáli ste pri nás, keď naša krajina oslavovala svoju dvojstoročnicu v roku 17-- v roku 1976," povedal Bush. Hľadel s rozpakmi na kráľovnú, ktorá naňho pozerala spod čierno-bieleho klobúka.

"Pozrela sa na mňa tak, ako sa len matka môže pozrieť na dieťa," odľahčil situáciu prezident a medzi účastníkmi ceremónie vypukol smiech. Samotná kráľovná na pódiu pred divákmi rýchle prešla k svojmu pripravenému prejavu, v ktorom vyzdvihla vysokú úroveň vzájomných britsko-amerických vzťahov.

Britská kráľovná Alžbeta II. večer odchádza

Britská kráľovná Alžbeta II. v utorok večer ukončí šesťdňovú návštevu USA, ktorú charakterizovalo potvrdenie historického spojenectva medzi oboma krajinami. Počas záverečného dňa navštívila kráľovná spolu so svojím manželom Filipom vesmírne centrum NASA, potom sa presunula do detskej nemocnice a k národnému pamätníku II. svetovej vojny. Pred odletom do Británie pohostí ešte kráľovná amerického prezidenta Georgea W. Busha a jeho manželku Lauru na britskom veľvyslanectve vo Washingtone.

Kráľovná počas pondelkovej večere v Bielom dome Bushovi povedala: "Z času na čas môžeme spolu nesúhlasiť, ale vždy musíme zostať súdržní." Bush vo vlastnom prípitku ocenil kráľovninu oddanosť transatlantickému spojenectvu počas jej 55-ročnej vlády, počas ktorej sa v USA vystriedalo 11 prezidentov. Bush povedal: "Sme presvedčení, že toto anglo-americké priateľstvo pretrvá aj počas nasledujúcich storočí."

Počas utorkovej spomienky na koniec II. svetovej vojny položil kráľovský pár veniec pri národnom vojenskom pamätníku na washingtonskej promenáde National Mall. Pamätník z apríla 2004 pripomína viac ako 400 tisíc amerických vojakov, ktorí padli v II. svetovej vojne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu