Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Krok polície, ktorý nahneval ľudí: Prikázali vymazať kamerové záznamy z Nice

Teroristický útok v Nice Zobraziť galériu (3)
Teroristický útok v Nice (Zdroj: SITA)

NICE - Európa sa len pomaly spamätáva zo šokujúceho útoku vo francúzskom Nice, keď šialenec na dodávke vpálil do davu oslavujúcich ľudí. Na povrch niekoľko dní po masakre vyplávali šokujúce informácie. Protiteroristická polícia nariadila úradom v Nice vymazať všetky kamerové záznamy z miesta nešťastia. Vo vzduchu visí otázka, či takto nechce zakryť dôkazy.

Protiteroristická polícia z Paríža požiadala úrady v Nice zmazať všetky záznamy z miesta činu. Táto požiadavka došla do Nice koncom minulého týždňa. Svoj krok oficiálne vysvetlila tým, že chce zabrániť šíreniu "hlboko šokujúcich" záberov a ich možného zneužitia v následnej propagande bojovníkov Daeš. Záznamy majú slúžiť len na účely vyšetrovania. "Zverejnenie tohto šokujúceho a extrémneho násilia by bolo proti dôstojnosti obetí," dôvodí polícia pre francúzsky denník Le Figaro. Polícia si kópie záznamov z miesta tragédia vyhotovila tesne po brutálnom incidente.  

Krok polície, ktorý nahneval
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Zástupcovia mesta Nice sa ale obávajú, aby nedošlo k zmanipulovaniu dôkazov. Podľa nich totiž polícia nedodržala bezpečnostné opatrenia a nezabezpečila riadnu ochranu. 

Žiadosť o vymazanie obdržali agenti v Nice, ktorí záznamy spracuvávajú, uplynulý týždeň v stredu s tým, aby odstránili 24-hodinové zábery z kamier, ktoré sa okrem iného týkajú aj začiatku a priebehu útoku na promenáde v noci zo 14. júla.  

Krok polície, ktorý nahneval
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)


Prečítajte si aj:

Zvrat vo vyšetrovaní teroru v Nice: Páchateľ útok pripravoval mesiace a mal komplicov


Masaker sa na promenáde vo francúzskom Nice odohral v noci zo 14. júla, keď ľudia očakávali ohňostroj pri príležitosti osláv Dňa dobytia Bastily. Mohamed Lahouaiej Bouhle vošiel 19-tonovým nákladným autom na promenádu a počas dvojkilometrovej jazdy vrážal do nič netušiacich nevinných ľudí. Bezprostredne po masakri zomrelo 84 ľudí, ďalších približne 200 sa zranilo. Útočníka polícia zneškodnila.  

Viac o téme: VideoKameryZáznamútok Nice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu