Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Francúzsko: Polícia zatkla vyše sto výtržníkov

Mladíci ničia predvolebný plagát Nicolasa Sarkozyho
Mladíci ničia predvolebný plagát Nicolasa Sarkozyho

PARÍŽ - Viac ako 100 ľudí zatkla francúzska polícia v noci z pondelka na utorok pri výtržnostiach, ktoré vypukli v Paríži na protest proti víťazstvu pravicového kandidáta Nicolasa Sarkozyho v prezidentských voľbách.

Približne 500 ľudí sa v pondelok zhromaždilo neďaleko Námestia Bastily vo východnom Paríži, prevracali motocykle, rozbíjali výklady obchodov a telefónne kabíny. Poriadková polícia dav rozohnala, ale menšie skupiny pokračovali vo výtržnostiach.

Podobná situácia bola aj v treťom najväčšom francúzskom meste Lyon. Na rozohnanie približne 200-členného davu, ktorý rozbíjal okná, policajti použili slzný plyn. Slzný plyn museli policajti použiť aj na rozohnanie vyše 100 mladých ľudí v severofrancúzskom meste Lille, ktorí podpálili desiatky áut a odpadkových košov. K nepokojom došlo aj v mestách Nantes a Rennes na západe krajiny a v meste Toulouse na juhu Francúzska. Pokojné demonštrácie, na ktorých sa zišli stovky odporcov Sarkozyho, sa konali aj v mestách Caen a Tours.

Zrážky demonštrantov s políciou vypukli už v nedeľu po oznámení, že Sarkozy porazil svoju ľavicovú súperku Ségolene Royalovú. V noci z nedele na pondelok zhorelo vo Francúzsku 730 áut, čo je takmer desaťnásobne viac ako zvyčajne. Polícia zatkla 600 ľudí. Sedemdesiatosem policajtov utrpelo zranenia. Situácia pripomínala nepokoje, ktoré v októbri a novembri 2005 zachvátili chudobné predmestia francúzskych miest. Hnev mnohých mladých ľudí, ktorí sa na vtedajších nepokojoch podieľali, bol zameraný práve proti Sarkozymu, vtedajšiemu ministrovi vnútra, ktorý mladých delikventov označil za "spodinu".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu