Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Americké lietadlá sa nad morom tesne míňajú s ruskými stíhačkami: Rusi volajú po zmene

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Rusko je pripravené uplatniť opatrenia pre bezpečnosť vzdušného priestoru nad Baltským morom, kde sa opakovane tesne minuli ruské stíhačky s americkými lietadlami, oznámil dnes v Bruseli generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po rokovaní veľvyslancov oboch strán na zasadnutí Rady NATO-Rusko.

"Vítam signály Ruska, že chce uplatniť opatrenia znižujúce riziko," citovala Stoltenberga tlačová agentúra DPA. "Je to niečo, čo spojenci (z NATO) presadzujú už dlho. Teším sa na ďalšie rokovania v tejto veci s Ruskom." Podľa šéfa NATO ide o využívanie transpondérov, ktoré umožňujú automatickú identifikáciu lietadla vo vzdušnom priestore pre potreby riadenia letovej prevádzky. NATO sa sťažovalo, že ruské stíhačky lietajú s vypnutými transpondérmi, v dôsledku čoho sú neidentifikovateľné pre civilné radary.

Stoltenberg dodal, že napriek dnešným rokovaniam pretrvávajú medzi NATO a Ruskom "hlboké a vytrvalé nezhody", a to najmä vo veci krízy na Ukrajine. V tejto záležitosti "sa naše mysle dnes nestretli". Ruský veľvyslanec pri NATO Alexandr Gruško podľa tlačovej agentúry TASS potvrdil, že jeho krajina je pripravená rokovať so západnou vojenskou alianciou o povinnom využívaní transpondérov pri preletoch nad pobaltskými štátmi.

Veľvyslanci pri NATO sa s Gruškom naposledy stretli v apríli, po takmer dvojročnej prestávke. Dnes ho informovali o rozhodnutí summitu NATO vyslať na budúci rok do Estónska, Lotyšska, Litvy a Poľska, ktoré sa cítia byť ohrozené Moskvou, štyri mnohonárodné vojenské prápory. Stoltenberg povedal, že dialóg s Ruskom bude pokračovať, ale o termíne alebo formáte ďalšieho stretnutia nebolo zatiaľ rozhodnuté.

Ruský prezident Vladimir Putin, nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande spolu dnes telefonicky hovorili o konflikte na východe Ukrajiny. "Vyjadrili spoločné želanie pokračovať v konštruktívnom dialógu a prijať konkrétne opatrenia na posilnenie dôvery medzi Ruskom a NATO," uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

Viac o téme: RuskoNATOBaltské more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu