Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rakúsky kandidát na prezidenta Hofer sa zahráva s ohňom: Fantazíruje o vystúpení krajiny z EÚ

Norbert Hofer
Norbert Hofer (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Pohrávanie sa konkurenta v boji o funkciu rakúskeho prezidenta Norberta Hofera zo Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) s myšlienkami na vystúpenie jeho krajiny z Európskej únie ostro kritizoval niekdajší šéf zelených a nezávislý prezidentský kandidát Alexander Van der Bellen.

"Ak FPÖ a pán Hofer fantazírujú o vystúpení Rakúska z Európskej únie, hrajú nebezpečnú hru s ohňom," vyhlásil víťaz nedávneho druhého kola prezidentských volieb Van der Bellen pre piatkové vydanie denníka Österreich.

Pre porušenie princípov pri sčítavaní hlasov odovzdaných poštou sa bude súboj oboch spomínaných kandidátov za rovnakých pravidiel na základe rozhodnutia rakúskeho ústavného súdu opakovať, a to 2. októbra. Bývalý šéf rakúskych zelených súčasne avizoval, že sa tejto problematike mieni venovať aj v predvolebnej kampani. "Iba číre koketovanie s öxitom už spôsobuje ekonomike škody. FPÖ tak robí už niekoľko rokov, čo je hrubá nedbalosť, ktorá zneisťuje potenciálnych investorov," konštatoval Van der Bellen.

Kým rakúsky kancelár Christian Kern po rozhodnutí o brexite v nedávnom referende na Britských ostrovoch vylúčil konanie podobného plebiscitu v Rakúsku, Hofer sa aj po ňom vyslovil za usporiadanie ľudového hlasovania v Rakúsku o tom, či má krajina zostať v EÚ, ak sa toto spoločenstvo nebude vyvíjať správnym smerom, ale k centralizovanej únii.

Viac o téme: Norbert HoferAlexander Van der Bellenöxit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu