Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Francúzskym úradom došla trpezlivosť: Tento človek bude čeliť obvineniu

Salah Abdeslam
Salah Abdeslam (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzske úrady vzniesli predbežné obvinenia z terorizmu voči Belgičanovi Hamzovi Attouovi za napomáhanie Salahovi Abdeslamovi, jedinému známemu členovi bunky Daeš, ktorý prežil vlaňajšie novembrové teroristické útoky v Paríži. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Belgickí predstavitelia uviedli, že Attoua (22) prepravili v stredu 29. júna do Francúzska na základe francúzskeho zatykača. Parížska prokuratúra dnes oznámila, že Attou bol predbežne obvinený z "napomáhania zločincovi-teroristovi spájanému s teroristickým činom" a následne umiestnený do väzby.

Abdeslam po parížskych útokoch z 13. novembra ušiel do Belgicka, po štyroch mesiacoch na úteku ho zatkli v Bruseli a neskôr vydali do Francúzska. Skupina teroristov 13. novembra 2015 zabila 130 ľudí a zranila vyše 360 ďalších osôb pri koordinovaných útokoch strelnými zbraňami a výbušninami na viacerých miestach francúzskej metropoly.

Attou spolu s podozrivým Mohammadom Amrim údajne vyzdvihol kľúčového podozrivého Salaha Abdeslama po útokoch v Paríži a priviezol ho späť do Bruselu. Amriho zatkli v Belgicku spolu s Attouom. Abdeslama previezli do francúzskej väzby už skôr. Belgicko takisto súhlasilo, že Francúzsku odovzdá tiež Mohameda Abriniho, kľúčového podozrivého aj z marcových útokov v Bruseli, ale podľa dostupných informácií sa stále nachádza v belgickej väzbe.

Viac o téme: Obvinenie FrancúzskoSalah AbdeslamHamza Attou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu