Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vyšetrovanie zrúteného egyptského lietadla pokračuje: Pátrací tím určil polohu jednej čiernej skrinky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Členom pátracieho tímu sa podarilo určiť polohu, kde by sa mala nachádzať jedna z čiernych skriniek civilného lietadla spoločnosti EgyptAir, ktoré sa v máji zrútilo do vôd Stredozemného mora so 66 ľuďmi na palube. S odvolaním sa na vyhlásenia vyšetrovateľov o tom dnes informovala agentúra DPA.

Polohu čiernej skrinky určilo pátracie plavidlo patriace spoločnosti Deep Ocean Search, uviedli dnes zdroje z prostredia egyptskej vyšetrovacej komisie. Pátrací tím spoločne s vyšetrovateľmi zhotovil mapu, na ktorej sú zaznamenané trosky lietadla v okruhu 500 metrov, a kde by sa zároveň mala nachádzať aj čierna skrinka.

Egyptským pátracím tímom sa ešte v stredu podarilo objaviť vrak zmieneného Airbusu. Zvyšky havarovaného lietadla spoločnosti EgyptAir identifikovala posádka pátracieho plavidla John Lethbridge v niekoľkých lokalitách.

Lietadlo Airbus A320 spoločnosti EgyptAir, so 66 ľuďmi na palube, zmizlo z radarov počas letu z Paríža do Káhiry 19. mája. Príčina havárie doposiaľ nebola stanovená, objasniť by ju mali práve záznamy z čiernych skriniek. 

Lode a lietadlá z viacerých krajín pátrajú v Stredozemnom mori severne od egyptského prístavu Alexandria po čiernych skrinkách - záznamníku letových údajov a záznamníku hlasov z kokpitu - ako aj po telách cestujúcich a častiach lietadla. Agentúra DPA pripomenula, že egyptskí vyšetrovatelia tento týždeň oznámili, že skrinky by mali vysielať signál umožňujúci ich lokalizáciu asi do 24. júna.

Objavili jednu z čiernych skriniek z havarovaného dopravného lietadla

Egyptskí vyšetrovatelia dnes oznámili, že sa im v Stredozemnom mori podarilo nájsť a vyzdvihnúť zapisovač palubnej komunikácie z havarovaného dopravného lietadla spoločnosti EgyptAir. Podľa vyšetrovacieho výboru, ktorý cituje agentúra AP, je tzv. čierna skrinka síce poškodená, podarilo sa však z nej bezpečne vybrať "pamäťovú jednotku, ktorá tvorí najdôležitejšiu súčasť hlasového zapisovača".

Vrak lietadla sa podarilo lokalizovať v stredu špeciálnemu pátraciemu plavidlu John Lethbridge, ktoré zároveň vyhotovilo fotografické zábery zvyškov Airbusu A320. Medzinárodný vyšetrovací tím vedie Egypt.

Egyptský minister pre civilné letectvo Šaríf Fathí vyjadril presvedčenie, že terorizmus je pravdepodobnejšou príčinou havárie než technické zlyhanie či iná katastrofa. Zatiaľ sa však neobjavil žiaden presvedčivý dôkaz o príčine nešťastia a žiadna skupina sa neprihlásila k tomu, že by na lietadlo zaútočila.

Viac o téme: LietadloČierna skrinkaEgyptAir
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu