Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Brutálne praktiky radikálov z Talibanu: Z toho, čoho sú schopní, vám príde zle

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁBUL - Praktiky radikálov z hnutia Taliban sú čím ďalej tým brutálnejšie. Dokazuje to aj nedávny prípad z odľahlej hornatej oblasti Ghor, ktorú má toto islamistické hnutie pod kontrolou. Jeden z miestnych obyvateľov tam bol islamistami doslova stiahnutý zaživa z kože, napísal americký denník The Washington Post.

Jeden zo vzdialených príbuzných Afganca Fazla Ahmada bol podozrievaný z toho, že zabil bývalého veliteľa Talibanu. V decembri prišla odplata. Ozbrojenci z Talibanu vtrhli k Ahmadovi domov a vyrezali mu oči. Dvadsaťjedenročný Afganec bol ešte nažive a kričal, keď mu začali odrezávať kožu na hrudi, až bolo vidieť jeho srdce. Potom telo muža zhodili z útesu, povedali miestni úradníci.

"Stiahli ho zaživa z kože," uviedol jeden z poslancov z tejto oblasti. Taliban poprel, že by sa na tomto hroznom čine, ktorého zábery sa objavili na internete, podieľal. Či už stál za zabitím Ahmada ktokoľvek, ide o ďalšiu z násilností, ktoré krajinu poslednú dobu ovládli. Podľa miestnych obyvateľov sa už 15 rokov trvajúci vojna stáva čoraz brutálnejšou, uviedol americký denník.

"Množstvo obetí, najmä medzi civilistami, to je zločin - zločin proti ľudskosti, proti Afganistanu a proti našim ľuďom," povedal minulý týždeň novinárom prezident Afganistanu Ašraf Ghana.

Spojené štáty investovali od roku 2001 vyše 100 miliárd dolárov do vybudovania afganskej armády, policajných jednotiek, súdneho systému aj škôl v nádeji, že sa situácia v krajine začne postupne navracať do normálu. Tieto výdavky ale mali len malý vplyv na atmosféru hnevu a odplaty, ktorá z Afganistanu urobila jednu z najnebezpečnejších krajín na svete.

Brutálne násilnosti pritom v krajine nie sú ničím novým. Keď v Afganistane v 90. rokoch vládol Taliban, boli napríklad bežné verejné popravy. Násilná odplata má navyše v tejto krajine, rovnako ako v susednom Pakistane, dlhú históriu. Podľa analytikov ale terajší brutalita narastá v súvislosti s tým, že je Taliban stále viac roztrieštený a operuje v nových oblastiach. Mnoho mladých islamistických vodcov tak jedná omnoho nezávislejšie a pri svojom správaní sa inšpiruje najrôznejšími hroznými činmi na internete.

"Objavujú sa desiatky prípadov verejného bičovania, popráv a zabíjania," uviedol jeden z predstaviteľov provincie Ghazní. Obavy nad zvyšujúcim sa počtom násilností vyjadrili v nedávnych dňoch aj OSN a Amnesty International. Ako uviedol Charles H. Cleveland, hovorca spojeneckej misie v Afganistane, niektoré činy "pripomínajú tie z čias pred 11. septembrom 2001". Či sa brutalita v krajine stupňuje, je ale podľa neho ťažké ohodnotiť. Afganskí analytici majú však obavy najmä z toho, že sa násilie rozšírilo aj do tých oblastí Afganistanu, ktoré boli doteraz relatívne pokojné a bezpečné.

Za zmenami stojí zrejme aj fakt, že starší vodcovia Talibanu už často nie sú nažive a noví mladí velitelia bojujú inak. Často sú spolu v kontakte na internete a požičiavajú si niektoré brutálne praktiky aj od ozbrojencov z Daeš, ktorý obsadil rozsiahle územia v Sýrii a Iraku.

Pred pár dňami napríklad skupina bojovníkov Talibanu z provincie Ghazní zabila miestneho študenta strednej školy, ktorého vinili z toho, že je špión, tak, že mu odrezali najprv nos a potom aj uši. Podľa iných analytikov násilie jednoducho patrí do afganskej spoločnosti, kde v miestnych rodinách vždy dochádzalo k najrôznejším odplatám a zabíjaniu a s vojnou to nijako nesúviselo.

Niektorí si myslia, že americký prezident Barack Obama urobil chybu, keď nariadil útok bezpilotnom lietadlom na vtedajšieho vodcu Talibanu. Mulla Muhammad Mansúr bol zabitý v máji. Jeho nástupcom sa stal Mulla Hajbatulláh Achúndzáda, ktorý sa podľa expertov bude teraz snažiť upevniť svoju moc. Achúnzáda je islamským duchovným a bývalým vysoko postaveným sudcom Talibanu. A podľa všetkého je ešte viac nekompromisný, než bol Mansúr. "Taliban sa pod vedením Hajbatulláha stal ešte nebezpečnejším," uzavrel pakistanský bezpečnostný expert Rahímulláh Júsufzai.

Viac o téme: AfganistanTalibanGhor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu