Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Taliani sprísnili tresty pre extrémistov: Popieranie holokaustu? Do basy až na 6 rokov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: topky)

RÍM - Osobám šíriacim propagandu, v ktorej sa popiera holokaust, budú v Taliansku po novom hroziť väzenské tresty v rozpätí od dvoch do šiestich rokov. Príslušný zákon schválila v stredu večer dolná komora talianskeho parlamentu, informovala dnes agentúra DPA.

Schválená úprava pozmeňuje súčasnú legislatívu, ktorá umožňovala i doteraz trestať za propagandu či podnecovanie k násiliu na rasovom, etnickom alebo náboženskom základe. Zmeny sa zameriavajú aj na prípady popierania inej genocídy či zločinov proti ľudskosti, ako ich definuje Medzinárodný súdny dvor. Členovia Poslaneckej snemovne schválili uvedený zákon v pomere hlasov 237 k piatim, až 102 z nich sa však hlasovania zdržalo. 

Predseda talianskeho zväzu židovských obcí Renzo Gattegna v tejto súvislosti vydal vyhlásenie, kde uvádza, že ide o "historické" rozhodnutie a vytvorenie "podstatného nového nástroja v boji proti profesionálnym klamárom pri súčasnej ochrane neodcudziteľných princípov, ako sú sloboda názoru a bádania".

Niektorí komentátori sa však predtým vyjadrili o tomto zákone kriticky, keďže podľa nich obmedzuje slobodu prejavu. Pierluigi Battista, stĺpčekár denníka Corriere della Sera, minulý mesiac napísal, že namiesto prijímania zákonov "ničiacich slobodu" a rozširujúcich cenzúru by bolo lepšie čeliť takémuto popieraniu pomocou verejnej argumentácie. 

Viac o téme: HolokaustTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu