Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Streľba na trhovisko v Tel Avive, štyria mŕtvi: Teroristi strieľali na civilistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TEL AVIV – Dvaja Palestínčania spustili v stredu večer streľbu pri trhovisku Sarona v centre izraelskej metropoly Tel Aviv, zabili štyroch Izraelčanov a zranili najmenej päť ďalších ľudí. Išlo o jeden z najkrvavejších útokov počas osemmesačnej vlny násilia, napísala dnes tlačová agentúra AP.

Trhovisko Sarona je skupina obnovených budov, ktoré boli premenené na populárnu turistickú lokalitu plnú zaľudnených obchodov a reštaurácií. Areál sa nachádza na ulici oproti sídlu izraelskej armády a často je plný turistov a mladých vojakov v uniformách.

"Teroristi spustili streľbu do civilistov," uviedol okresný policajný veliteľ v Tel Avive Moše Edri. Policajný veliteľ dodal, že oboch útočníkov zadržali a jedného previezli do nemocnice na ošetrenie strelného poranenia. Polícia najprv informovala aj o možnom treťom útočníkovi, ale neskôr, po rozsiahlom pátraní a preskúmaní záznamov z bezpečnostných kamier, túto možnosť vylúčila.

Nemocnica v Tel Avive uviedla, že štyroch zabitých Izraelčanov priviezli do zariadenia v kritickom stave a neskôr podľahli zraneniam. Premiér Benjamin Netanjahu krátko po útoku zvolal zasadnutie ministra obrany a bezpečnostných lídrov a potom odišiel na miesto činu. Útok označil za "chladnokrvné vraždenie opovrhnutiahodnými teroristami".

Islamistické militantné hnutie Hamas, ktoré vládne v palestínskom pásme Gazy, privítalo útok, ale neprihlásilo sa k zodpovednosti zaň. Hamas prostredníctvom hovorcu oznámil, že streľba bola "hrdinskou operáciou". Hnutie neskôr vydalo oficiálne vyhlásenie sľubujúce "sionistom" počas moslimského posvätného mesiaca ramadán ďalšie "prekvapenia".

Televízna stanica Channel 10 odvysielala záznam z priemyselnej kamery zvnútra reštaurácie, v ktorej dvaja muži v oblekoch strieľajú po návštevníkoch a tí následne utekajú preč od stolov. Jeden z útočníkov strelí do muža na zemi a oháňa sa nožom, potom vybehne von. Riaditeľ trhoviska Šlomi Hadžadž uviedol pre televíziu, že ochrankári pri vstupe zabránili útočníkom vojsť do areálu a "odvrátili tak ešte väčšiu katastrofu", lebo trhovisko bolo plné ľudí.

Polícia informovala, že obaja strelci boli členmi tej istej rodiny z palestínskeho mesta Jattá, ktoré sa nachádza neďaleko mesta Hebron na západnom brehu Jordánu (v Predjordánsku). Práve táto enkláva je v posledných mesiacoch ohniskom násilia. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vo vyhlásení napísal, že je šokovaný, že lídri Hamasu "privítali tento útok".

Izrael zažíva útoky Palestínčanov osem mesiacov. Zahynulo pri nich 32 Izraelčanov a dvaja Američania. Počas tohto obdobia bolo zabitých aj približne 200 Palestínčanov, židovský štát väčšinu z nich označil za útočníkov.

Viac o téme: StreľbaIzraelTel Aviv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu