Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nemci označili masaker Arménov z vojny ako genocídu: Turecko okamžite vracia úder

Hlasovanie
Hlasovanie (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecký Spolkový snem (Bundestag) dnes takmer jednomyseľne prijal rezolúciu, v ktorej uznal masakru Arménov osmanskými Turkami počas prvej svetovej vojny za genocídu. Turecko vopred varovalo, že uznesenie poškodí vzťahy medzi Berlínom a Ankarou.

Schválenie rezolúcie sa očakávalo, keďže jej návrh podporovala vládnuca koalícia i opoziční Zelení. Proti vyhláseniu, ktoré má len symbolický význam, hlasoval napokon len jeden poslanec a jeden sa zdržal, oznámil podľa spravodajskej televízie n-tv predseda Spolkového snemu Norbert Lammert.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok varoval Nemecko pred schválením rezolúcie. Ak k tomu dôjde, "prirodzene to poškodí budúce diplomatické, ekonomické, obchodné, politické a vojenské vzťahy medzi oboma krajinami, ktoré sú členmi NATO", vyhlásil Erdogan.

Väčšina historikov sa zhoduje na tom, že systematické vyvražďovanie Arménov a ich deportácie Osmanskou ríšou, predchodkyňou moderného Turecka, si v rokoch 1915 a 1916 vyžiadali až 1,5 milióna mŕtvych. Ankara však argumentuje tým, že Arméni, Turci a príslušníci ďalších národností boli obeťami občianskej vojny.

Turecko odvolalo svojho veľvyslanca z Berlína 

Nemeckí poslanci urobili "historickú chybu", keď dnes schválili rezolúciu označujúcu masakru Arménov osmanskými Turkami počas prvej svetovej vojny za genocídu. V reakcii na rozhodnutie  Spolkového snemu to uviedol turecký vicepremiér Numan Kurtulmuš. 

Turecko už v tejto súvislosti povolalo na konzultácie do Ankary svojho veľvyslanca v Berlíne Hüseyina Avniho Karsliogla. Podľa Kurtulmuša je krok nemeckých zákonodarcov "nezlučiteľný s priateľskými vzťahmi medzi Tureckom a Nemeckom. Turecko považuje toto rozhodnutie za neplatné", citoval jeho vyjadrenie denník Hürriyet.

Kurtulmuš vyslovil presvedčenie, že rezolúcia odsúhlasená v Bundestagu je založená na skreslených a nepodložených tvrdeniach. Zdôraznil, že posudzovanie kontroverznej arménskej otázky nepatrí do kompetencie politikov, ale vedcov a historikov. 

"Samozrejme, že na toto rozhodnutie zareagujeme potrebným spôsobom na všetkých úrovniach," povedal podpredseda tureckej vlády. Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu zase v spojitosti s rezolúciou vyhlásil, že sa Nemecko snaží znevažovaním histórie iných krajín vyrovnať s temnými stránkami vlastných dejín. 

Viac o téme: HlasovanieGenocídaNemeckoTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu