Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Bombové útoky v Ugande nezostali bez následkov: Slobodu si dlho neužili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

KAMPALA - Ugandské úrady opätovne zatkli a obvinili päticu mužov z bombových útokov, ktoré si v roku 2010 vyžiadali 76 mŕtvych. Muži boli pritom oslobodení iba minulý týždeň, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne policajné zdroje.

V piatok sa konal súdny proces s 13 mužmi obvinenými z vraždy, terorizmu a pokusu o zabitie v prípade bombového útoku na ragbyový klub a reštauráciu v ugandskej metropole Kampala, kde stovky ľudí sledovali finále prebiehajúcich majstrovstiev sveta vo futbale v Juhoafrickej republike (JAR).

Piatich z nich odsúdili na doživotie, dvoch na 50 rokov odňatia slobody a jeden dostal trest ročných verejnoprospešných prác. Päť mužov, ktorých pôvodne zbavili obvinení, však znova zadržali po tom, ako sa medzitým voči nimi objavili nové dôkazové materiály. Na ich základe mužov opätovne obžalovali a čaká ich ďalší proces.

K zodpovednosti za útoky sa prihlásila islamistická militantná skupina aš-Šabáb s vyhlásením, že tak chcela potrestať ugandskú vládu za vyslanie vojakov do Somálska v rámci mierovej misie pod záštitou Africkej únie (AÚ).

Viac o téme: útokyZadržaníUganda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu