Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obama v Hirošime vyzval na redukciu zásob jadrových zbraní vo svete

Barack Obama navštívil Hirošimu a stretol sa s japonským premiérom Šinzóom Abem. Zobraziť galériu (6)
Barack Obama navštívil Hirošimu a stretol sa s japonským premiérom Šinzóom Abem. (Zdroj: SITA)

HIROŠIMA – Barack Obama dnes ako prvý úradujúci americký prezident od konca druhej svetovej vojny navštívil mesto Hirošima, ktoré v závere druhej svetovej vojny zničila americká jadrová bomba. Spoločne s japonským premiérom Šinzóom Abem položil veniec k Hirošimskému pamätníku mieru a vyzval na redukciu globálnych zásob jadrových zbraní, informovala tlačová agentúra AP.

Do návštevníckej knihy americký prezident napísal: "Poznali sme agóniu vojny. Nájdime teraz odvahu spoločne šíriť mier a presadzovať svet bez jadrových zbraní." Ako bolo vopred avizované, Obama sa neospravedlnil za americký jadrový útok na Hirošimu, nezmienil však ani vojnové zločiny spáchané Japonskom. Povedal, že svet má zdieľanú zodpovednosť a musí zabrániť, aby sa utrpenie, aké zažila pred 70 rokmi Hirošima, nikdy viac nezopakovalo. Svet podľa neho nesmie nikdy zabudnúť na 6. august 1945.

Barack Obama navštívil Hirošimu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Japonský premiér Abe dodal, že Obamova návšteva Hirošimy otvára novú kapitolu vo vzájomných vzťahoch USA a Japonska. Zdôraznil, že Hirošima sa už nikdy nesmie zopakovať, a povedal, že on a Obama sú odhodlaní bojovať za svet bez jadrových zbraní, bez ohľadu na to, aké ťažké to bude uskutočniť.

Prezident USA Barack Obama pricestoval do Hirošimy 

Barack Obama pricestoval dnes do japonskej Hirošimy ako prvý americký prezident vo funkcii od jadrového útoku na mesto v roku 1945. Oznámila to britská stanica BBC. Obama svoju návštevu označil za "dôkaz toho, že aj tie najbolestivejšie spory je možné prekonať". Ale povedal tiež, že sa za jadrový útok na Hirošimu nebude ospravedlňovať.

Barack Obama navštívil Hirošimu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Lietadlo s Obamom, ktorý sa v Japonsku zúčastnil vo štvrtok na summite skupiny G7, pristálo dnes na americkej vojenskej základni Ivakuni neďaleko Hirošimy. Obama personálu základne po prílete povedal, že "toto je príležitosť uctiť si padlých počas druhej svetovej vojny".

"Je to šanca potvrdiť náš záväzok usilovať sa o mier a bezpečnosť vo svete, v ktorom už jadrové zbrane nebudú potrebné," povedal prezident USA. Japonsko-americké spojenectvo označil za "jedno z najsilnejších vo svete".

Obama sa stretol aj s tými, ktorí prežili Hirošimu
Zobraziť galériu (6)
Obama sa stretol aj s tými, ktorí prežili Hirošimu  (Zdroj: SITA)

Podľa Obamovho vyjadrenia, ktoré citovala BBC, prebiehajúca návšteva ukazuje, ako "sa dva národy, bývalí nepriatelia, môžu stať nielen partnermi, ale aj najlepšími priateľmi". Vyše 140.000 ľudí zomrelo v Hirošime, na ktorú 6. augusta 1945 dopadla americká jadrová bomba. O dva dni nato zhodili Američania druhú jadrovú bombu na mesto Nagasaki, kde prišlo o život približne 74.000 ľudí.

Barack Obama navštívil Hirošimu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Barack Obama navštívil Hirošimu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: JaponskoBarack ObamaHirošima
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu