Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Bagdade nemohli vyjsť do ulíc: Na premiérov pozemok vtrhli demonštranti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Iracké úrady vyhlásili včera zákaz vychádzania v hlavnom meste Bagdad krátko po tom, čo tisíce protestujúcich prekonali bezpečnostné opatrenia v prísne stráženej Zelenej zóne, vtrhli do tamojšieho úradu premiéra a požadovali reformy. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Bagdadské operačné velenie takisto uzatvorilo prístupové cesty do Bagdadu, aby zabránilo ďalším protestujúcim vo vstupe do mesta. Svedkovia uviedli, že bezpečnostné sily strážiace Zelenú zónu vypálili výstrely a slzotvorný plyn, aby rozptýlili protestujúcich, ktorí boli zväčša zástancami vplyvného šiitského duchovného Muktadu as-Sadra.

Zahynuli najmenej traja demonštranti a ďalších 22 utrpelo zranenia, dodali svedkovia. Úrady tieto informácie zatiaľ oficiálne nepotvrdili. Ide už o druhé vniknutie do ťažko opevnenej Zelenej zóny v centre Bagdadu za necelý mesiac. Verní stúpenci as-Sadra sa koncom minulého mesiaca pretlačili do uvedenej štvrte, v ktorej sa nachádza aj niekoľko zahraničných veľvyslanectiev, a na krátky čas vtrhli do parlamentu.

Irak sa už dlhé mesiace nachádza v politickej kríze spôsobenej neschopnosťou zostaviť vládu nezávislých. Hlavné politické zoskupenia v parlamente opakovane blokujú tento krok. Iracký premiér Hajdar Abádí sa snaží zostaviť technokratickejšiu vládu preto, aby mohol lepšie bojovať proti korupcii a zlému riadeniu. Bránia mu však súperiace politické strany, ktoré sa už zabetónovali na rôznych ministerstvách a majú tam svoje pole pôsobnosti.

Iracké vlády vznikajú podľa príslušnosti k politickému a náboženskému táboru už od roku 2003, keď invázia pod vedením USA zosadila diktátora Saddáma Husajna. Kritici tvrdia, že tento systém prispieva ku korupcii a nekompetentnosti pri spravovaní krajiny. Premiér Abádí, šiitský moslim, varoval, že súčasné spory nahrávajú extrémistickej sunnitskej organizácii Daeš, ktorá v Iraku obsadila kľúčové oblasti.

Viac o téme: Zákaz vychádzaniaBagdad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu