Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

OSN apeluje na Rusko: Šikanovanie krymskej menšiny musí prestať

Budova OSN
Budova OSN (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) apeloval na Rusko, aby rešpektovalo práva tatárskej menšiny na Kryme. Apel bol zverejnený pri príležitosti dnešného výročia začiatku stalinských deportácií krymských Tatárov, informovalo Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda.

Hovorca OHCHR Rupert Colville upozornil, že za posledné dva roky - od ruskej anexie pôvodne ukrajinského polostrova - sa vystupňovala perzekúcia tamojších Tatárov. "Od apríla 2014 sú krymskí Tatári podrobovaní nezákonným prehliadkam, zabavovaniu majetku a zatýkaniu. Úrady vlani zablokovali množstvo krymskotatárskych médií," uvádza sa vo vyhlásení OHCHR. 

Colville pripomenul Rusku jeho "povinnosť zaistiť práva menšín a pôvodných obyvateľov" a vyzval na okamžité zrušenie zákazu medžlisu, neformálneho parlamentu krymských Tatárov. Deportácie Tatárov z Krymu sa začali 18. mája 1944. V rámci nich muselo polostrov v priebehu niekoľkých dní opustiť okolo 200.000 príslušníkov tohto národa. Väčšinu z nich násilne presídlili do Uzbekistanu.

Desaťtisíce z nich zomreli počas cesty alebo v dôsledku zlých životných podmienok v nových domovoch. Väčšina Tatárov, ktorí tvoria zhruba 15 percent obyvateľov Krymu, anexiu tohto polostrova Ruskom odmieta. Najvyšší súd Krymu v apríli zakázal činnosť tatárskeho medžlisu a označil ho za extrémistickú organizáciu. 

Samotný Porošenko sa tiež zastal Tatárov

O nutnosti zakotvenia práva krymských Tatárov na sebaurčenie v rámci Ukrajiny do tamojšej ústavy hovoril dnes vo vystúpení pred spomienkovým koncertom pri príležitosti výročia nedobrovoľného presídlenia krymských Tatárov v kyjevskej opere najvyšší ukrajinský predstaviteľ, prezident Petro Porošenko.

Za strategickú úlohu Ukrajiny označil rečník postupné oslobodenie polostrova Krym spod ruskej nadvlády. Súčasne hovoril o tom, že menšina krymských Tatárov by mala dostať adekvátnu ochranu a právo na sebaurčenie vo svojej domovine, teda na polostrove Krym v rámci suverénneho a nezávislého ukrajinského štátu.

Porošenko vo vystúpení avizoval, že sa obráti na ústavodarný výbor parlamentu so žiadosťou o čo najrýchlejšie zriadenie pracovnej skupiny v tejto veci, a to za účasti predstaviteľov krymskotatárskeho Medžlisu i expertov. Ukrajinský prezident poukázal na to, že v uplynulých dvoch rokoch museli Krym po jeho anexii Ruskom opustiť ďalší krymskí Tatári, podobne ako pred 72 rokmi. Súčasne konštatoval, že možno iba ťažko uveriť, že v geografickom zmysle v strede Európy môže v súčasnosti dochádzať k zadržiavaniu ľudí iba preto, že používajú svoj rodný jazyk, majú inú vieru a chcú žiť slobodne vo svojej domovine.

Práve v osemnásty májový deň roku 1944 sa začali masové deportácie krymských Tatárov do sovietskej Strednej Ázie. V priebehu niekoľkých mesiacov ich na Stalinov príkaz presídlili s obvinením z kolaborácie s nacistami asi 200.000. Mnohí z nich neprežili ani transport, iní zomreli na následky hladomoru alebo nedostatku tekutín po ňom. V priebehu niekoľkých rokov zomrela takmer polovica presídlených.

Ukrajinské médiá informovali, že krymskí lídri zakázali na polostrove spomienkové slávnosti vo výročný deň. Súčasne nariadili školám, aby prísne potrestali žiakov a študentov, ktorí budú dnes chýbať na vyučovaní. V Simferopole došlo údajne v noci nadnes k zhanobeniu pamätnej Stalinovej tabule, ktorú neznámi páchatelia poliali modrou farbou.

Viac o téme: OSNKrymskí TatáriRešpektovanie práv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu