Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalší šok pre zničený Ekvádor: Zemetrasenie si vyžiadalo 661 obetí, prišli nové silné otrasy

Ekvádor dnes postihlo ďalšie zemetrasenie. Zobraziť galériu (4)
Ekvádor dnes postihlo ďalšie zemetrasenie. (Zdroj: CSEM)

QUITO - Západné pobrežie Ekvádoru dnes postihlo zemetrasenie o sile 6,7 stupňa. Podľa prezidenta sú hlásené iba mierne materiálne škody. Varovanie pred cunami vydané nebolo. Táto oblasť sa ešte spamätáva z otrasov, pri ktorých pred mesiacom zahynulo vyše 660 ľudí.

Po zemetrasení prišiel ďalší šok: FOTO Ako po výbuchu deň pred výročím Černobyľu!

"Mierne materiálne škody. Všetci buďte v pokoji. V Quite sa môžete vrátiť do svojich domovov," napísal na svojom twitterovom účte ekvádorský prezident Rafael Correa. Dodal, že provincia Manabi a Esmeraldas sú čiastočne bez elektriny, ale už sa pracuje na obnovení dodávok.

Americká geologická služba USGS otrasy zaznamenala dnes dopoludnia asi o 10:00 SELČ (utorok večer miestneho času). Ich epicentrum bolo približne 35 kilometrov juhovýchodne od pobrežného mesta Muisne v hĺbke 10 kilometrov. Zhruba v tom istom mieste bolo aj epicentrum zemetrasenia z minulého mesiaca.

Podľa užívateľov sociálnych sietí cítili dnešné zemetrasenie aj v hlavnom meste Quito. V ekvádorskom meste Esmeraldas, ktoré leží asi 60 kilometrov severne od epicentra, otrasy spôsobili výpadok elektrického prúdu.

Zemetrasenie o sile 7,8 stupňa zasiahlo rovnakú oblasť 16. apríla. Vyžiadalo si podľa posledných správ 661 obetí a okolo 20.000 zranených. Asi 70.000 ľudí prišlo o strechu nad hlavou. Škody odhadol ekvádorský prezident Correa na tri miliardy dolárov (2,65 miliardy eur), čo predstavuje asi tri percentá hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny.

Následky zemetrasenia v Ekvádore
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Ďalší šok pre zničený
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Ďalší šok pre zničený
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

V súvislosti s nutnosťou získať prostriedky na rekonštrukciu krajiny ekvádorský prezident nedávno oznámil sériu nových vládnych opatrení. Súčasne upozornil, že obnova pobrežných miest a prímorských letovísk bude trvať roky.

Vedenie štátu tak dočasne zvýšilo daň z pridanej hodnoty a vyrubilo aj dodatočnú daň milionársku - a takto získať finančné prostriedky na obnovu. Tromi percentami vláda zdaní aj zisky firiem. Výnimočne vyrubí aj 0,9-percentnú daň tým Ekvádorčanom, ktorí majú na bankových účtoch finančné prostriedky nad milión dolárov.

Viac o téme: Zemetrasenie Ekvádor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu