Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ruské úrady sa dočkali pokarhania od Putina: Ich zvyk podľa všetkého spôsobil lesné požiare

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes pokarhal úrady za to, že sa im nedarí skoncovať so zaužívaným vypaľovaním tráv pred začiatkom pestovateľskej sezóny v Rusku. Vyzval preto venovať veľkú pozornosť prevencii požiarov.

Práve spomínaný zvyk podľa všetkého spôsobil väčšinu lesných požiare, ktoré zachvátili veľkú časť východnej Sibíri. Ruský minister pre mimoriadne situácie Vladimir Pučkov dnes Putina prostredníctvom telemostu informoval, že na Ďalekom východe a na Sibíri registrujú 55 ohnísk požiarov, ktoré vyčíňajú na ploche s rozlohou viac ako 12.000 hektárov. Najhoršia je situácia v Amurskom kraji, Buriatsku a Zabajkalskom kraji. Režim mimoriadnej situácie je v súvislosti s požiarmi vyhlásený v 16 regiónoch Ruska. 

Pučkov dodal, že do boja s požiarmi sú nasadené aj monitorovacie lietadlá a drony, čo jeho rezortu umožňuje operatívne presúvať hasičskú techniku a hasičov. Spresnil, že s cieľom minimalizovať riziko šírenia požiarov a zabezpečiť dodržiavanie požiarno-bezpečnostných pravidiel pôsobia v teréne hliadky. 

Riaditeľ federálneho centra na koordináciu hasičských operácií Viktor Jacucenko dnes Putina informoval, že lesné požiare si zatiaľ nevyžiadali žiadnu obeť. Plamene však poškodili alebo zničili už štyri dediny. Viac ako 70 ďalších obcí hasiči pred požiarmi chránia. 

Ruský denník Novaja gazeta dnes vyslovil podozrenie, že úrady zámerne zavádzajú ohľadom informácií o rozlohe územia zasiahnutého požiarmi. Podľa denníka len rozloha jedného z nich - najväčšieho požiaru v Amurskej oblasti - je väčšia ako oficiálna súhrnná bilancia všetkých požiarov horiacich teraz na území Ruska. 

Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy vypuknutie lesných požiarov teraz hrozí aj v okolí ruskej metropoly a v strednej časti Ruska: v Tulskej, Vladimirskej, Riazanskej, Kostromskej a Ivanovskej oblasti, kde situáciu zhoršuje suché a teplé počasie. 

Viac o téme: PožiarRuskoVladimír Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu