Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ľudia si pripomenuli obete holokaustu: FOTO V Izraeli sa zastavil čas, masový pochod v Poľsku

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR)

TEL AVIV - Na pamiatku šiestich miliónov židovských obetí holokaustu dnes v celom Izraeli zneli sirény a v najväčšom nacistickom tábore smrti v Európe, na území dnešného Poľska, absolvovalo asi 10.000 mladých židov trojkilometrový Pochod živých z hlavného koncentračného tábora v Auschwitzi do tábora smrti v Birkenau.

Mnohí z účastníkov pochodu mávali bielomodrými izraelskými vlajkami alebo sa do nich halili. Keď prechádzali neslávne známou bránou s nápisom "Arbeit macht frei", sprevádzali mladých židov preživší, pričom niektorí z nich boli oblečení v pásikavých uniformách väzňov. 

Iba v Birkenau bolo za druhej svetovej vojny zabitých najmenej 1,1 milióna židov. Auschwitz-Birkenau bol najväčší nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor a stal sa symbolom holokaustu. Výročný Pochod živých symbolizuje triumf mladších preživších generácií nad pokusom nacistov vyhladiť židovskú rasu.

V Izraeli dnes húkali dve minúty sirény. Krajina sa na ten čas úplne zastavila. Dopravné prostriedky zostali stáť v strede ciest a diaľnic a vodiči a cestujúci z nich vystúpili a sklonili hlavy v tichej spomienke.

Ľudia si pripomenuli obete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Premiér Benjamin Netanjahu sa zúčastnil na štátnom akte položenia venca v múzeu histórie holokaustu Jad vašem v Jeruzaleme počas izraelského Pamätného dňa obetí holokaustu, ktorý trvá od stredajšieho do dnešného západu slnka.

Deväťdesiatjedenročný muž, ktorý prežil holokaust, rozpráva svoj príbeh izraelským pohraničným policajtom na spomienkovej ceremónii pri príležitosti Dňa pamiatky holokaustu (Jom ha-šoa) v Lese mučeníkov v strednom Izraeli.
Zobraziť galériu (3)
Deväťdesiatjedenročný muž, ktorý prežil holokaust, rozpráva svoj príbeh izraelským pohraničným policajtom na spomienkovej ceremónii pri príležitosti Dňa pamiatky holokaustu (Jom ha-šoa) v Lese mučeníkov v strednom Izraeli.  (Zdroj: TASR)

Spomienkové slávnosti sa konali aj v školách všetkých stupňov v celej krajine, od základných až po univerzity. Na otváracej slávnosti v Jad vašemu v stredu večer Netanjahu v príhovore zdôraznil, že antisemitizmus vo svete s Hitlerom nevyhynul. Nacistická ideológia "ukazovala na židov ako na zdroj všetkého zla vo svete", povedal a dodal, že moderný antisemitizmus označil za zdroj všetkého zla Izrael.

Hoci OSN stanovila za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu 27. január, Izrael si holokaust tradične pripomína týždeň pred svojím Dňom nezávislosti: ako symbol štátu, ktorý sa zrodil z popola holokaustu.

Viac o téme: PoľskoIzraelHolokaustBirkenauAuschwitz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu