Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Príchod utečencov spustil vlnu nenávisti: V Rakúsku narástol počet rasovo motivovaných útokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Rakúsko vlani zaznamenalo prudký nárast počtu prípadov týkajúcich sa xenofóbie, islamofóbie a antisemitizmu po príchode veľkého počtu utečencov. Vyplýva to z dnešnej správy Spolkového úradu pre ochranu ústavy a boj proti terorizmu (BVT), o ktorej informuje tlačová agentúra Reuters.

Rakúske orgány v roku 2015 vzniesli obžaloby v súvislosti s pravicovým extrémizmom v približne 1690 prípadoch, čo je doteraz najvyšší počet zaznamenaný v priebehu jedného roka. Pre porovnanie, v roku 2014 ich bolo 1200.

Vlani bolo v Rakúsku nahlásených 1150 ultrapravicových extrémistických činov, od hodenia zápalnej fľaše na prístrešok s migrantmi až po podnecovanie k násiliu na internete, čo predstavuje takisto výrazný nárast oproti 750 prípadom v roku 2014. Rakúsko vlani dostalo približne 90.000 žiadostí o azyl, prevažne v ostatných mesiacoch roka, keď do krajiny prišli veľké počty migrantov a osôb utekajúcich pred konfliktami v Sýrii, Iraku či Afganistane.

"Keď sa pozrieme na tieto zločiny z nenávisti bližšie, vidíme, že vytvárajú napätie a usilujú sa rozdeliť občiansku spoločnosť," povedal reportérom Martin Weiss, šéf oddelenia BVT pre zhromažďovanie informácií a vyšetrovanie. "Polícia a súdnictvo tomu musia venovať viac pozornosti, pretože tento kontext je osobitnou výzvou pre bezpečnostné sily," pokračoval a dodal, že počas roka 2015 nadobúdala ultrapravicová trestná činnosť čoraz viac fyzický charakter.

Medzi žiadateľmi o azyl v Rakúsku je najviac Afgancov. Utečenecká krízy posilnila preferencie pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), ktorej kandidát sa v druhom kole prezidentských volieb 22. mája stretne s nezávislým uchádzačom.

Viac o téme: UtečenciExtrémizmusRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu