Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Minister zahraničných vecí Británie je na Kube: Témou bude aj vírus Zika

Philip Hammond Zobraziť galériu (3)
Philip Hammond (Zdroj: SITA)

HAVANA - Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond pricestoval vo štvrtok večer na návštevu Kuby. Ide o prvú cestu šéfa britskej diplomacie do Havany od roku 1959, keď na Kube prebehla komunistická revolúcia. Informoval o tom dnes webový portál denníka The Guardian.

Hammond sa zúčastní série stretnutí, na ktorých bude s tamojšími predstaviteľmi rokovať o spoločenských a ekonomických zmenách, ale aj o dodržiavaní ľudských práv či boji proti vírusu zika. Podpíše i dohody o spolupráci medzi oboma krajinami v oblasti energetiky, kultúry a vzdelávania.

Philip Hammond na Kube
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

"Británia a Kuba majú síce veľmi odlišný pohľad na svet a spôsob vládnutia, Havana však vstupuje do éry význačných spoločenských a hospodárskych zmien. Preto sa teším, že môžem kubánskej vláde i tamojšiemu ľudu predstaviť vôľu Spojeného kráľovstva nadviazať nové vzťahy," povedal minister.

Philip Hammond na Kube
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Hammond pricestoval do Havany z Kolumbie, kde svoje turné začal po štátoch Južnej a Strednej Ameriky. Jeho historická návšteva sa uskutočňuje krátko nato, ako Kubu v rámci otepľovania diplomatických vzťahov navštívil aj prezident USA Barack Obama. Išlo o prvú návštevu úradujúceho šéfa Bieleho domu na Kube od roku 1928.

Viac o téme: Návšteva KubaPhilip Hammond
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu