Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ničivé zemetrasenie v Ekvádore: Počet obetí stúpol na 570, identifikovali 11 cudzincov

Následky zemetrasenia v Ekvádore Zobraziť galériu (4)
Následky zemetrasenia v Ekvádore (Zdroj: SITA)

QUITO – Počet obetí sobotňajšieho zemetrasenia v Ekvádore stúpol na 570, oznámil v noci nadnes prezident krajiny Rafael Correa. Úrady už identifikovali 526 mŕtvych, nezvestných je 163 ľudí a zranenia utrpelo celkovo 7015 osôb, citovala prezidenta agentúra AP.

Podľa Correu bolo sobotňajšie zemetrasenie s magnitúdou 7,8 najväčšou prírodnou katastrofou v Ekvádore za uplynulých 67 rokov. Rekonštrukcia môže podľa neho trvať niekoľko mesiacov až rokov a vyžiadať si miliardy dolárov. Najviac postihnutá je pobrežná provincia Manabí, z ktorej pochádza drvivá väčšina evidovaných obetí.

Následky zemetrasenia v Ekvádore
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Po zemetrasení v Ekvádore sú stále nezvestné stovky ľudí 

Po ničivom zemetrasení s magnitúdou 7,8, ktoré zasiahlo v sobotu Ekvádor, sú stále nezvestné stovky ľudí. Uviedol to dnes námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Stephen O'Brien a dodal, že ďalších 21.000 ľudí "potrebuje nevyhnutne ubytovanie".

O'Brien sa dnes telefonicky spojil s novinármi priamo z postihnutej krajiny. Zdôraznil, že v zasiahnutých oblastiach je aktuálne vážny nedostatok pitnej vody. Zemetrasenie opísal ako mohutné a s "ničivými účinkami". Posolstvo spoluúčasti a modlitieb obetiam tragédie v Ekvádore dnes z Vatikánu znova zaslal pápež František.

Následky zemetrasenia v Ekvádore
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Médiá odhadujú, že počet nezvestných sa môže pohybovať od 231 do 1700. Oficiálny počet obetí sobotňajšieho zemetrasenia v Ekvádore sa do dnešného dňa zvýšil na najmenej 525 mŕtvych a viac ako 4600 zranených. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na ekvádorské úrady. 

Medzi identifikovanými mŕtvymi je 11 cudzincov - traja Kolumbijčania, traja Kubánci, dvaja Kanaďania, jeden občan Dominikánskej republiky, jeden Brit a jeden Ír. Severozápadné pobrežie Ekvádoru zasiahlo dnes ďalšie zemetrasenie, tentoraz s magnitúdou 6,1. Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo 25 kilometrov západne od mesta Muisne.

Následky zemetrasenia v Ekvádore
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Zemetrasenie Ekvádor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu