Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tragédia v dovolenkovom rezorte na Kanárskych ostrovoch: Kolaps budovy, hlásia mŕtvych

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YouTube)

TENERIFE - Až dvoch mŕtvych hlásia z turistického rezortu v Tenerife po zrútení budovy. Príčina zatiaľ nie je známa. Vo vnútri zrúcaniny má byť uväznených ďalších 15 ľudí.

Mesto Los Cristianos s 20 tisíc obyvateľmi na Kanárskych ostrovoch bolo dnes svedkom strašlivého nešťastia. Asi o pol desiatej ráno sa zrútila štvorposchodová budova v španielskom Tenerife. Miestni obyvatelia počuli pred kolapsom budovy výbuch, píše britský portál The Sun. Špekuluje sa o úniku plynu.

Miesto tragédie zachvátil hustý dym. Ľudia si miesto nakrúcali na mobily.

Okolité budovy pre istotu evakuovali a hasiči momentálne prehľadávajú trosky. Podľa britského denníka Guardian je jedna osoba mŕtva a osem uväznených v troskách budovy. 57-ročná žena utrpela veľmi vážne poranenia. Óscar Núñez, ktorý pracuje ako právnik neďaleko incidentu povedal Guardianu, že bolo počuť veľký výbuch, potom sa celá ulica zahalila do dymu.

Zisťovali sme, či sa na inkriminovanom mieste nachádzajú aj nejakí Slováci. "Nemáme informácie, podľa ktorých by medzi obeťami resp. zranenými mali byť občania SR. Sme ale v kontakte s miestnymi úradmi. Kanárske ostrovy patria medzi turistické destinácie našich občanov, rovnako tam je podľa španielskych štatistík k pobytu (nie turistika - nemusí však ísť ani o trvalý pobyt ale len prechodný) prihlásených viac ako 1400 našich občanov", zareagoval pre Topky hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

Jeden zo susedov dokonca prezradil, že "je počuť krik z trosiek budovy". Líši sa aj počet ľudí, ktorí majú byť vo vnútri. Na ulici je niekoľko bytov, ktoré sa prenajímajú dovolenkárom, pripomína Sun. Javier Velazquez má vedľa inkriminovanej budovy vlastný bar a bývanie. Pád vedľajšej budovy mu úplne zlikvidoval barovú terasu. "Nikto na nej nebol, keďže pred piatou neotváram, ale keby sa to udialo večer, bolo by to oveľa horšie," povedal britským novinám.

Na miesto prišli hasiči aj záchranka

Velazquez tvrdí, že budova padla na trikrát. Druhý kolaps bol najsilnejší. Po treťom páde a po rozplynutí sa dymu uvidel ženu. "Videl som ženu kričiacu v španielčine zachytenú v troskách. Povedali mi o nej, že zomrela." Na Kanárskych ostrovoch je momentálne turistická sezóna v plnom prúde.

Takto vyzerala budova pred pádom.

Budova v strede
Zobraziť galériu (2)
Budova v strede  (Zdroj: Tip čitateľa)

Pozrite si zrúcaninu, kde sa stala tragédia.

Viac o téme: TragédiaOstrovŠpanielskoKanárske ostrovyTenerife
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu