Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusko a Čína predstavili nový návrh: TAKTO chcú zabrániť používaniu chemických zbraní

Vitalij Čurkin
Vitalij Čurkin (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin v stredu povedal, že Rusko a Čína predstavili návrh rezolúcie proti používaniu chemických zbraní teroristami v Sýrii a v celom regióne. Informuje o tom agentúra DPA.

Čurkin podotkol, že súčasné rezolúcie upravujúce zákaz používania chemických zbraní v Sýrii nie sú dostačujúce. Návrh označil za celkom jednoduchý text, ktorý by spomínané nedostatky odstránil. Podľa návrhu budú musieť všetky členské štáty OSN Bezpečnostnej rade nahlásiť akékoľvek používanie či prípravu chemických zbraní neštátnymi subjektmi. Takéto dôkladné pozorovanie odradí teroristov od používania chemických zbraní či od následného obviňovania sýrskej vlády z chemického zbrojenia, povedal Čurkin.

V roku 2013 bola prijatá podobná rezolúcia, ktorá tiež žiadala členské štáty o monitorovanie používania týchto zbraní teroristami, avšak k jej implementácii nedošlo. Navrhovaná rezolúcia by podľa Čurkina mala doladiť mechanizmy vynútiteľnosti zodpovednosti za chemické teroristické útoky. Zvyšní členovia bezpečnostnej rady sa zatiaľ k rezolúcii verejne nevyjadrili.

Viac o téme: RuskoČínaChemické zbraneVitalij Čurkin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu