Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Predseda Európskeho parlamentu priznal: S Brexitom hrozí koniec Európskej únie!

Martin Schulz v poslednom rozhovore povedal to, čo si mnohí myslia. Zobraziť galériu (2)
Martin Schulz v poslednom rozhovore povedal to, čo si mnohí myslia. (Zdroj: SITA)

FRANKFURT – V Bruseli sa o konci Európskej únie iba šepká, no v členských krajinách politici naplno pomenúvajú svoje najhoršie obavy. Už aj predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz si dovolil pre domáce médiá priznať, že únii hrozí totálny kolaps. Všetko sa podľa neho môže skončiť britským referendom.

Vo Veľkej Británii sa 23. júna uskutoční referendum o zotrvaní krajiny v Európskej únii. Prieskumy neodpovedajú na otázku, ako dopadne, polovica voličov je podľa nich za, druhá proti odchodu. Schulz však vidí hrozbu už v samotnom hlasovaní, ktoré podľa neho spustí v Európe vlnu. Ruku v ruke s upadajúcou vierou v úniu navyše stúpajú preferencie rôznych extrémistických strán.

„Európa je na klzkej ceste. Len máloktorá európska vláda naozaj bojuje o to, aby zasiahla ľudské srdcia,“ uviedol tento nemecký sociálny demokrat pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Podľa jeho slov by mali vlády „nútiť ľudí bojovať s jednoduchými odpoveďami“ jeho oponentov, teda euroskeptikov.

Martin Schulz
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Najväčšie obavy má Schulz práve z Brexitu, ale aj z utečeneckej krízy, za ktorú Európa v zahraničí čelí tvrdej kritike. „Európska únia bola vytvorená ako nástroj na riešenie problémov, ale mnoho ľudí si dnes myslí, že je skôr súčasťou či dôvodom problému, ako jeho riešením,“ dodal v ostro sledovanom rozhovore.

Viac o téme: RozhovorMartin SchulzEurópska úniaPredseda Európskeho parlamentu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu