Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pri požiari chrámu v Indii zahynulo 112 ľudí, princ William vyjadril hlboký zármutok

BOMBAJ - Britský princ William vyjadril v nedeľu večer v Bombaji zármutok nad požiarom v hinduistickom chráme na juhu Indie, pri ktorom v ten istý deň pred úsvitom zahynulo podľa novej bilancie najmenej 112 ľudí a vyše 380 ďalších utrpelo zranenia. Vojvoda z Cambridge sa vyjadril k tragickému požiaru v juhoindickom štáte Kérala na charitatívnom bankete v kultovou bombajskom hoteli Taj Mahal Palace & Tower, informovala agentúra AP.

Požiar v hinduistickom chráme v dedine Paravúr preplnenom ľuďmi zavinili iskry z odpáleného ohňostroja. Chrám organizuje každý rok súťaž v ohňostrojoch, na ktorej jednotlivé tímy pripravujú pre tisíce návštevníkov pyrotechnickú šou. V chráme sa preto nachádzalo množstvo zábavnej pyrotechniky, ktorú náhodná iskra zapálila a odštartovala jej výbuchy a požiar. 

Podľa agentúry AP však chrám tento rok povolenie usporiadať "akýkoľvek ohňostroj" nedostal, pretože sa miestne úrady obávali, že sa jednotlivé tímy budú predháňať v množstve použitej pyrotechniky, čo považovali v preplnenom chráme za nebezpečné. Polícia pátra po 15 členoch rady chrámu, ktorí po nehode utiekli. Zvažuje možnosť obviniť ich zo zabitia, za čo by im hrozili až doživotné tresty, a z ilegálneho skladovania výbušnín.

Väčšina z obetí zahynula pri zrútení budovy, v ktorej bola uskladnená zábavná pyrotechnika. Zatiaľ identifikovali vyše 80 z doterajších 112 obetí. Na miesto požiaru pricestoval v nedeľu z metropoly Naí Dillí indický premiér Naréndra Módí. Stretol sa s premiérom štátu Kérala Ummenom Čándim a jeho spolupracovníkmi a hovoril s nimi o opatreniach na pomoc preživším.

Princ William s manželkou pricestovali v nedeľu na týždennú návštevu Indie bez svojich maloletých potomkov Georgea a Charlotte. Prvý deň pobytu zakončili účasťou na charitatívnom bankete, kde sa stretli s mnohými bollywoodskymi celebritami, športovými hviezdami a poprednými indickými podnikateľmi.

V nasledujúcich dňoch majú na programe štátny obed s indickým ministerským predsedom Módím v hlavnom meste Naí Dillí, návštevu miesta, kde bol v roku 1948 zavraždený indický politik a mysliteľ Mahátmá Gándhí, návštevu národného parku Kazironga, ako aj prehliadku veľkolepého mauzólea Tádž Mahal v meste Ágra.    

V súvislosti s tragickým požiarom zadržali päť ľudí

Indická polícia dnes informovala o zadržaní piatich ľudí v súvislosti s tragickým požiarom v hinduistickom chráme na juhu Indie, pri ktorom v nedeľu pred úsvitom zomrelo najmenej 112 ľudí a vyše 380 ďalších utrpelo zranenia. Zadržaní pracovali pre dvoch dodávateľov, zodpovedných za ohňostroje. Jedna z iskier z odpáleného ohňostroja podpálila sklad zábavnej pyrotechniky v chráme, informoval agentúru DPA miestny policajný predstaviteľ.

Pri výbuchoch pyrotechniky a následnom požiari utrpel vážne zranenia aj jeden z dvoch dodávateľov pyrotechniky - podľa vyjadrenia polície sa nachádza v kritickom stave v nemocnici s popáleninami na 90 percentách tela. Druhý je na úteku. Polícia podala v súvislosti s požiarom žalobu na 15 ľudí, medzi ktorými sú aj členovia rady chrámu, oznámili noviny Malayalam Manorama. Uvedený hinduistický chrám sa nachádza v prímorskom meste Paravúr v indickom zväzovom štáte Kérala. Podľa odhadov tam prišlo sledovať pyrotechnickú šou asi 10.000 ľudí.

Viac o téme: Princ WilliamBombaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu