Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Irán: Nepriateľom poodtíname ruky

Mahmúd Ahmadínedžád
Mahmúd Ahmadínedžád

TEHERÁN - Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád v stredu pri príležitosti osláv dňa armády vyhlásil, že iránske ozbrojené sily "odtnú ruku" každému nepriateľovi, ktorý by zaútočil na krajinu.

"Naša armáda má obranný účel, nie útočný. Je však pripravená konfrontovať akéhokoľvek agresora a odťať mu ruky," uviedol Ahmadínedžád v prejave pred veľkou vojenskou prehliadkou na predmestí Teheránu. "Vojská a ozbrojené sily musia byť s každým uplynutým dňom čoraz viac pripravené," povedal prezident pred svätyňou revolučného lídra ajatolláha Ruholláha Chomejního.

Spojené štáty nevylúčili možnosť vojenskej akcie v rámci úsilia donútiť Irán, aby zastavil svoj kontroverzný jadrový program, o ktorom Washington tvrdí, že je určený na výrobu jadrových zbraní. Irán trvá na tom, že jeho jadrový program má výlučne mierový charakter. Odmietanie vyhovieť podmienkam medzinárodného spoločenstva viedlo už k dvojnásobným sankciám voči Iránu, ktoré schválila Bezpečnostná rada OSN a ktoré sa týkajú zbrojného a jadrového priemyslu Teheránu.

"Myslia si, že sankciami voči nášmu zbrojnému programu budeme paralyzovaní, ale podarilo sa nám uspieť vo všetkom, čo potrebujeme," vyhlásil Ahmadínedžád. "Naši obyvatelia podávajú priateľskú ruku všetkým ľuďom. Chceme priateľské a spravodlivé vzťahy so všetkými, okrem sionistického režimu," dodal v narážke na svojho úhlavného nepriateľa - Izrael.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu