Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Strašidelná prognóza z Británie: V týchto dňoch sa rozhoduje o globálnom vojenskom konflikte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: flickr.com)

BRATISLAVA - Kde a kedy vypukne tretia svetová vojna? Ozbrojené konflikty pustošia najmä Blízky východ, kde riadi Islamský štát. Do pozornosti sa dostalo Rusko svojou anexiou Krymu, ale nová svetová vojna vypukne niekde inde, varujú Briti. A nebude to ani na Blízkom východe, a zbrane neskríži Západ s Ruskom.

„Na začiatku roku 2016, skutočná a klasická vojna vrie v Juhočínskom mori, no my tomu nevenujeme pozornosť,“ píše na stránkach britských novín Independent Peter Pophan. Už pri vyslovení známeho gréckeho historika a vojnového teoretika Tukydidesa by mala verejnosť spozornieť. Prvý ho spomenul čínsky prezident Si Ťinping, keď hovoril o vzťahoch s Američanmi.

Strašidelná prognóza z Británie:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Thukydidova pasca

„Neexistuje Thukydidova pasca na svete. Keď však veľkí svetoví hráči neprestanú robiť strategické chyby, môže do takýchto pascí spadnúť,“ povedal pred koncom minulého roka Si. Thukydidova pasca yvsvetľovala vznik Peloponézskej vojny. Čo vojnu spravilo nevyhnutnou, bol vzostup Atén a obavy Sparty. Táto vojna podľa Pophana určila smer vojenstva na ďalších dvetisíc štyristo rokov. Až doteraz.

V prvej svetovej vojne vyvolalo budovanie nemeckého cisárskeho loďstva hrozbu pre Veľkú Britániu. Všetci vieme, čo nasledovalo v roku 1914. Vzostup Číny a stúpajúce napätie medzi Spojenými štátmi a Čínou sa zdá byť „záhadne podobné,“. Ázijský tiger aj napriek poklesu ekonomiky zvýšil výdavky na zbrojenie o 10 percent a jeden nemenovaný vojenský generál sa nechal počuť, že potom „nás žiadny nepriateľ nebude zastrašovať.“

Ohnisko napätia
Zobraziť galériu (4)
Ohnisko napätia  (Zdroj: SITA)

Bod zlomu - február 2016

„Február 2016 je bod, z ktorého nie je návratu,“ tvrdí autor a pripomína, že pred 5 rokmi Číňania vyslali Američanom jasný signál, že ostrovy v juhočínskom mori sú ich teritóriom. Nárok na ne nemajú Vietnam, Malajzia či Tajwan. „Regionálna hegemónia je v čínskej DNA. Všetci menší susedia sa snažili udržať mier poplatkami. V modernom svete tieto poplatky nahradili neobmedzenou poslušnosťou.“

No politika Baracka Obamu a Hillary Clintonovej nastolila v tomto čínskom teritóriu politiku „pivota Ázie,“ aby posilnila morálku spojencov s tým, že Čína to nebude mať predsa také jednoduché. Aj keď diplomatické reči sú na prvý pohľad jemné, za nimi sa skrýva vojenské zbrojenie na obidvoch stranách, varuje Brit Pophan. Rozpočet USA na armádu je obrovský, taktika Američanov zahŕňa aj simulované strety medzi nimi a Čínou.

Obama v bielom dome konči. Aká bude politika nástupcu voči Číne?
Zobraziť galériu (4)
Obama v bielom dome konči. Aká bude politika nástupcu voči Číne?  (Zdroj: SITA)

Obvinenia z obidvoch strán

V tomto mesiaci Američania obvinili Čínu, že na ostrovoch, konkrétne Woody Island, v Juhočínskom mori inštaluje rakety typu zem-vzduch. Čína zase tvrdí, že ju k tomu doviedli americké námorné a vzdušné hliadky, ktoré „eskalovali napätie“.

„Je toto ten bod nukleárneho zničenia, na ktorý čakáme od Hirošimy?“ pýta sa autor článku. V štúdii profesora Grahama Allisona z Harvardu, ktorý analyzoval 16 Thukydidových pascí za posledných 500 rokov, bolo až 12, kde vojna naozaj vznikla. V prípadoch, kde k vojne nedošlo profesor Allison dodáva, že „bolo za potreby, obrovských a bolestivých ústupkov v prístupe obidvoch strán.“ Tie je však ťažké dosiahnuť. Najmä po tom, čo začne vojna.

Viac o téme: ČínaJuhočínske moreTretia svetová vojna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu