Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Špeciálna ponuka pre Američanov: Ak sa Trump stane prezidentom, vypadnite z toho pekla »SEM

Donald Trump Zobraziť galériu (3)
Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Američania, ktorí sa obávajú zvolenia republikána Donalda Trumpa za prezidenta krajiny, sa môžu presťahovať na kanadský ostrov Cape Breton. Tak znie pozvánka, ktorú na internete zverejnilo združenie Destination Cape Breton. Informovala o tom televízia CNN.

"Ahoj, Američania! Donald Trump sa môže stať prezidentom vašej krajiny! Ak sa to naozaj stane a vy sa rozhodnete vypadnúť z toho pekla, môžem vám odporučiť presťahovať sa na Cape Breton!" uvádza internetová stránka združenia. Stránka upozorňuje na jednej strane na sociálne orientované kanadské zdravotníctvo a dostupné bývanie a na druhej strane na Trumpov pravicový program. 

"Neotáľajte s odsťahovaním sa, až keď bude Donald Trump zvolený. Začnite sa pripravovať už teraz a ak sa tak stane, v deň volieb iba naskočíte na autobus, aby ste začali nový život na Cape Breton - kde sa ženy môžu dostať k interrupciám, moslimovia sa môžu voľne prechádzať a jediné "múry" sú tie, čo nesú strechy našich cenovo veľmi dostupných domov," píše stránka. A dodáva, že "zdravotníctvo je zadarmo" a tiež "nikto nemá zbraň". 

Stránka priznáva, že zimy v Cape Breton sú studené, no zároveň zdôrazňuje, že v čase písania textu tam bolo iba o dva stupne chladnejšie než v New Yorku, kde mimochodom býva Trump. 

Cape Breton patriaci do provincie Nové Škótsko na východe krajiny podľa CNN čelí v ostatných rokoch prudkému úbytku obyvateľstva. Súvisí to jednak s úpadkom baníctva a hutníctva na ostrove, ako aj odchodom mnohých ľudí za prácou do ropnej provincie Alberta. V súčasnosti na ostrove žije podľa odhadov už menej než 100.000 ľudí.

Donald Trump zvíťazil v primárkach v Južnej Karolíne

Víťazom republikánskych primárok v americkom štáte Južná Karolína sa s najväčšou pravdepodobnosťou stal realitný magnát Donald Trump. Podľa televízie CNN mal po spočítaní desiatich percent hlasov na konte 34,5 percenta hlasov. Na druhom mieste sa nachádzal texaský senátor Ted Cruz s 21.6 percentami a v tesnom závese za ním floridský senátor Marco Rubio s 21 percentami hlasov. 

Donald Trump
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Trump v sobotňajšom hlasovaní zaznamenal druhé víťazstvo v republikánskych primárkach za sebou. Deviateho februára triumfoval v štáte New Hampshire. Exit polly v Južnej Karolíne ukázali, že približne tri štvrtiny republikánov podporujú zavedenie dočasného zákazu vstupu do USA pre moslimov bez amerického občianstva. Práve toto je jeden z Trumpových hlavných návrhov. Podľa prieskumov zaňho zároveň hlasovala väčšina voličov, ktorí by radi vo voľbách podporili outsidera, informovala agentúra AP. 

Podľa štatistík volieb z minulosti sa víťaz republikánskych primárok v Južnej Karolíne zvyčajne stane kandidátom strany na prezidenta.

Hillary Clintonová zvíťazila vo volebných zhromaždeniach v Nevade

Bývalá ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová sa stala víťazkou sobotňajších volebných zhromaždení (caucus) v štáte Nevada. Informovala o tom agentúra AP. Po spočítaní hlasov z viac než dvoch tretín volebných okrskov mala Clintonová na konte 52.3 percent hlasov, kým jej rival vermontský senátor Bernie Sanders získal iba 47.7 percent. Podľa televízií MSNBC, CNN a Fox News bol Clintonovej náskok v tej chvíli už nedostižný. 

"Pre všetkých z každého kúta Nevady, ktorí hlasovali s odhodlaním a so srdcom: Toto je vaše víťazstvo," reagovala Clintonová na Twitteri. Pre Clintonovú je to druhé víťazstvo vo volebných zhromaždeniach Demokratickej strany. Sanders zvíťazil v jedných primárkach - minulý týždeň v New Hampshire. Podľa prieskumov pred volebnými miestnosťami Clintonovú podporovali najmä staršie ženy. Naopak bývalá ministerka mala problémy pritiahnuť mladších voličov. 

 Hillary Clinton
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Podporovatelia Clintonovej okrem toho tvrdili, že skúsenosti a šance zvíťaziť v prezidentských voľbách boli rozhodujúce pri ich hlasovaní. Sandersových fanúšikov presvedčili naopak vlastnosti ako údajná čestnosť a úprimná starostlivosť vermontského senátora. Nevadu experti podľa agentúry DPA dlho považovali za baštu Clintonovej, no neskôr sa v prieskumoch začalo Sandersovi prekvapujúco dariť, takže sa očakávali tesné výsledky hlasovania. 

Viac o téme: USADonald TrumpHillary ClintonováCape Breton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu