Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Palestínčan udivuje celý svet: Jason z Gazy potiahne v zuboch buldozér aj autobus

Samson z Gazy
Samson z Gazy

DAJR AL-BALAH - Palestínčan Muhammad Baraka dokáže niekoľko metrov posunúť buldozér aj autobus. Má dvadsať rokov, študuje hotelovú školu, ale jeho snom je dostať sa z Gazy a vstúpiť do knihy rekordov. Podľa agentúry AFP si pre svoju neuveriteľnú silu vyslúžil prezývku Samson z Gazy podľa biblického Samsona, ale on sám má radšej, keď mu hovoria Jason z Gazy. Je totiž obdivovateľom britského akčného herca Jasona Stathama.

Urastený Muhammad opásaný popruhmi prejde niekoľko krokov a za ním sa posunie tiež dvadsaťmiestny autobus, ku ktorému je priviazaný. Keď si potom vloží povraz do úst, posunie autobus ešte o ďalších desať metrov výhradne silou svojich čeľustí. Muhammada sleduje vyľakaný dav a vodič autobusu Mahmúd hovorí, že si pôvodne myslel, že je to nejaký vtip. "Musíte ho vidieť, aby ste tomu uverili," hovorí.

Muhammad fascinoval už ako dieťa spolužiakov, keď preskakoval horiace obruče alebo presúval v zuboch motorky. "Keď si niečo zmyslím, okamžite to skúsim. Som nadšený, že sa mi podarilo pohnúť tým autobusom a že to ľudí potešilo," hovorí. Jeho kamaráti šíri jeho slávu pomocou sociálnych sietí, na ktorých zverejňujú fotografie a videá.

Baraka pritom profesionálne netrénuje a neje nič mimoriadne. Sníva o medzinárodných súťažiach a svetovom rekorde. Príliš reálne to nie je, pretože patrí k 70 percentám občanov Gazy, ktorí nemali ešte 30 rokov, takže podliehajú prísnym izraelským obmedzeniam pre vycestovanie. Jediný občas otvorený medzinárodný prechod je v Rafahu na egyptskej hranici.

Mohamedov otec Kamil požiadal palestínskeho vodcu Mahmúda Abbása, aby umožnil jeho synovi odísť na Západný breh Jordánu, zapísať sa do tam do športových organizácií a venovať sa tréningu. Potom by mohol jazdiť na medzinárodné súťaže silákov. "Mohli by sme robiť veľké veci, chýba nám k tomu iba sloboda," povedal Muhammad.

Viac o téme: PalestínaJason z Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu