Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V 21. storočí sa udiali vo svete strašné zverstvá: Silné spovede obetí obludných znásilnení

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: childrenstorytales.com)

NAIROBI – Obdobie počas a krátko po druhej svetovej vojne sa vyznačovalo množstvom prípadov znásilnení a sexuálneho obťažovania žien. Odvtedy uplynulo už 70 rokov, ale stále sa nič nezmenilo na tom, že aj v 21. storočí dokáže byť stále človek človeku vlkom. Otrasným príkladom toho sú aj stovky obetí brutálnych sexuálnych útokov uskutočnených v jednom z najchaotickejších období kenskej histórie. Z výpovedí preživších, ktoré zozbierala organizácia Human Rights Watch, behá mráz po chrbte a tlačia sa slzy do očí. Netreba však zabúdať ani na to, že táto odvrátená strana ľudskosti si stále vyberá svoju daň v konfliktoch po celom svete.

Matka, ktorej milovaného chlapčeka (10) znásilnil migrant v bazéne: Želanie pre zvrhlíka!

Správa Human Rights Watch (HRW) s názvom „Len sedím a čakám na smrť“ má 104 strán a obsahuje opisy 163 žien a dievčat, deväť mužov, svedkov znásilnení  či iného sexuálneho násilia v povolebnom období 2007-2008. Väčšina z nich je traumatizovaná, vylúčená zo spoločnosti, stále zúfalo potrebuje lekársku pomoc, nedokáže pracovať, alebo sa vzdelávať, a tak iba rozširuje rady množstva chudobných, ktorí hladujú.

Konflikt vypukol v Keni po tom, čo úradujúci prezident Mwai Kibaki vyhral 27. decembra 2007 voľby. Chaos trval dva mesiace a má na svedomí približne 1130 mŕtvych a až 600-tisíc obyvateľov, ktorí museli opustiť svoje domovy. Kibakiho vláda obvinila stúpencov svojho súpera Raila Odingu z "etnických čistiek," na čo Odingu reagoval tým, že Kibakiho vládu označil za vinníka genocídy. Human Rights Watch odhaduje, že v týchto mesiacoch došlo k najmenej 900 prípadom sexuálneho napadnutia. Mnoho z preživších bolo pritom znásilnených viac ako jedným páchateľom. V niekoľkých prípadoch ich dokonca bolo viac ako desať.

Fatma mala iba 17 rokov, keď ju znásilnili traja muži v Nairobi. Jej syn je výsledkom sexuálneho napadnutia.
Zobraziť galériu (5)
Fatma mala iba 17 rokov, keď ju znásilnili traja muži v Nairobi. Jej syn je výsledkom sexuálneho napadnutia.  (Zdroj: Human Rights Watch)

„Nie som zmierená, moje telo nie je to isté. Ak som pod tlakom, uniká mi moč. Cítim sa slabá. Niekedy mám špinavý, páchnuci výtok z pošvy. Cítim bolesť v podbrušku. Mám strašné bolesti chrbta... Nemám peniaze na poriadnu nemocnicu. Veľmi sa hanbím. Cítim sa beznádejne. Len sedím a čakám na smrť,“ hovorí 53-ročná Apiyo, matka piatich detí, ktorú brutálne týrali a znásilnili štyria muži.

„Mám problémy so spánkom... Premýšľam o znásilnení, mojich finančných problémoch a smrti môjho manžela (počas násilia). Opustila som butik s oblečením v Nakuru, kde som zarábala slušné peniaze, teraz sa zo mňa stal žobrák. Niekedy nemám jedlo, ani pomoc od mojej rodiny,“ dodáva nešťastná žena, ktorá netuší, ako si opäť vydobyť predchádzajúci život a pomoc od súčasnej vlády.

Znásilnenia doslova šokujú svojou brutalitou. Páchatelia pri nich napríklad používali cudzie predmety, ako fľaše, ktoré obetam strkali do vagíny. Jedna žena z Mombasy rozprávala o tom, ako bola znásilnená pomocou pištole, zatiaľ čo ďalšia bola zneužitá palicami, ktoré jej zničili maternicu. Ďalšiu ženu znásilnili v siedmom mesiaci tehotenstva, dieťa v nej zomrelo.

Nyasiongo spolu s vtedy 12-ročnou sestrou znásilnil celý gang. Malá tínedžerka pri sexuálnom napadnutí utrpela poranenie mozgu. „Ten muž sa správal k mojej sestre tak násilnícky, pretože kričala. Udrel ju päsťou do hlavy a ona omdlela. Bola v kóme šesť mesiacov. Psychicky nie je v poriadku. Nevie, ako používať toaletu. Často omdlieva. Niekedy dostane amok a rozbíja veci v dome. Ja som po znásilnení otehotnela a žijem s ňou a mojím synom. Nemáme žiadnych príbuzných, ktorí by nám pomohli. Je to pre mňa veľmi ťažké," povedala Nyasiongo pre HRW.

Nyasiongo stojí pred domom v slume v Nairobi. Ju aj jej znásilnenú sestru rodina opustila.
Zobraziť galériu (5)
Nyasiongo stojí pred domom v slume v Nairobi. Ju aj jej znásilnenú sestru rodina opustila.  (Zdroj: Human Rights Watch)

Medzi obeťami sa však nenachádzajú iba ženy, ale aj muži. Z osudu istého dôchodcu sa obracia žalúdok. Josephov (83) domov prepadla skupina 50 mladíkov a znásilnila jeho aj jeho dve dcéry, ktoré v dôsledku útokov neskôr zomreli. "Zbili a znásilnili obe moje dcéry; mnoho z nich. Potom mi povedali, že mám znásilniť svoje deti. Odmietol som,“ vysvetlil HRW. "Udreli ma kovovou tyčou a vyrazili mi niekoľko zubov. Ďalšie mi jeden po druhom povytŕhali. Zlomili mi bradu. Povedali: "Ak nechceš urobiť to, čo žiadame, budeš našou ženou". Šesť chlapcov ma vzalo bokom a povedalo mi, aby som sa vyzliekol. Odmietol som. Urobili mi hroznú vec. Urobili zo mňa svoju ženu, urobili ma homosexuálom," dodal.

Joseph je jednou z mužských obetí znásilnenia.
Zobraziť galériu (5)
Joseph je jednou z mužských obetí znásilnenia.  (Zdroj: Human Rights Watch)

Jedna z jeho dcér sa počas znásilnenia nakazila HIV a v júni 2014 zomrela. Druhá dcéra sa nikdy nezotavila zo zranení, ktoré pri útoku utrpela a skonala vlani v máji. Joseph sa stará o niektoré zo svojich vnúčat, ale od tejto tragickej udalosti z januára 2008 trpí chronickými zdravotnými problémami.

HRW na základe zozbieraných výpovedí tvrdí, že niektorí muži a chlapci boli násilne obrezaní alebo kastrovaní. Mnoho sexuálnych útokov sprevádzalo fyzické ublíženie na zdraví, ktoré zahŕňalo kopance, rezanie mačetami, hádzanie o zem, či iné tvrdé povrchy, bitie ťažkými predmetmi. Obete, ktoré sa snažili vzdorovať, tým často len podnietili ďalšie násilie.

Mwende znásilnil sused, keď mala 16 rokov. Útok nahlásila na polícii, ktorá však tvrdila, že klame. Napokon musela z domu ujsť, sused sa jej vyhrážal, že ju zabije.
Zobraziť galériu (5)
Mwende znásilnil sused, keď mala 16 rokov. Útok nahlásila na polícii, ktorá však tvrdila, že klame. Napokon musela z domu ujsť, sused sa jej vyhrážal, že ju zabije.  (Zdroj: Human Rights Watch)

Muži znásilnili ženy dosť staré na to, aby to boli ich prababičky, deti vo veku troch rokov, tehotné ženy, ženy po pôrode aj dojčiace matky. Mnohé ženy boli znásilnené v prítomnosti ostatných členov rodiny, vrátane malých detí. Niektoré z nich boli znásilnené spolu s ďalšími ženskými členmi rodiny alebo v skupinách s inými ženami zo svojich komunít. Kenské úrady však odsúdili len niekoľko jednotlivcov za sexuálne trestné činy v súvislosti s povolebnými násilím. Orgány tým preukázali apatiu a nechuť k začatiu skutočného a vierohodného vyšetrovania, stíhania a potrestania páchateľov násilia, medzi ktorými boli aj členovia bezpečnostných síl.

Deti narodené po znásilnení si so sebou nesú stigmu odmietania a fyzického a verbálneho týrania od najbližšej rodiny, širšej rodiny, aj celého spoločenstva. Môžu čeliť diskriminácii pri získavaní rodných listov, ktoré sú nevyhnutné pre prístup k službám a výhodám rozhodujúcim pri uplatňovaní základných práv, ako je vzdelávanie a občianstvo. Kenská vláda nevytvorila programy na poskytovanie psychosociálnej podpory pre obete sexuálneho násilia a ich rodiny napriek hlbokému emocionálnemu utrpeniu, ktoré prežili. K realizácii nevyhnutého programu reparácii zatiaľ neprišlo.

Viac o téme: ZnásilnenieKeňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu