Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kľúčový hráč proti Daeš vyzýva na pozemnú operáciu v Sýrii: Dúfa, že sa zapoja aj americké sily

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Turecko podporuje scenár pozemných operácií v Sýrii a dúfa, že sa na nich zúčastnia i americké sily a ďalší spojenci združení v medzinárodnej koalícii proti Daeš. Uviedol to dnes v Istanbule nemenovaný turecký činiteľ, ktorého citovala agentúra AP.

Novinárom ďalej povedal, že "bez pozemných operácií nie je možné zastaviť boje v Sýrii" a Ankara na uplynulých rokovaniach s USA a inými západnými krajinami presadzovala túto alternatívu. Vylúčil však možnosť, že Turecko bude v tejto otázke konať jednostranne. Zamietol i možnosť turecko-saudskoarabskej dvojkoalície. 

Turecko ako členský štát NATO je kľúčovým hráčom v boji proti Daeš. Krajina sprístupnila svoje letecké základne americkým silám a iným spojencom v koalícii. Sýrske vládne sily a koalícia prevažne kurdských bojovníkov v ostatných dňoch zaznamenali na severe krajiny územné zisky a obsadili mnohé oblasti predtým ovládané rôznymi povstaleckými skupinami. 

Spustenie mohutnej ofenzívy sýrskych vládnych síl za podpory ruských lietadiel v provincii Aleppo malo za následok prerušenie mierovej konferencie o Sýrii vo švajčiarskej Ženeve. Terčom útokov vládnych a ruských síl však nie sú len džihádisti, ale aj civilisti, pozície umiernenej opozície a infraštruktúra. 

Najnovšie takéto útoky sa odohrali v pondelok, keď pri náletoch na školy a nemocnice na severe Sýrie prišlo o život takmer 50 ľudí. Ľudskoprávni aktivisti zodpovednosti za ne pripísali Rusku, ktoré to však rozhodne odmietlo. Ankara obvinila Moskvu zo spáchania "zjavného vojnového zločinu".

Viac o téme: TureckoSýriaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu