Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ruská vláda chystá protikrízový plán: Minie miliardy rubľov, ktoré majú zabrániť najhoršiemu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Ruská vláda v reakcii na pád cien ropy chystá protikrízový plán, ktorý počíta s výdavkami vo výške približne 750 miliárd rubľov (takmer 9 miliárd eur). Uviedol to dnes minister hospodárskeho rozvoja Alexej Uljukajev. Cieľom je podporiť rast ruskej ekonomiky, ktorá v minulom roku zaznamenala prepad o 3,7 percenta.

Väčšina výdavkov má byť podľa ministra krytá zo štátneho rozpočtu, 210 miliárd rubľov má pochádzať z mimorozpočtových zdrojov. Asi 310 miliárd rubľov bude podľa Uljukajeva predstavovať úvery pre ruské regióny. S touto sumou už sa počíta aj v tohtoročnom štátnom rozpočte.

Premiér Dmitrij Medvedev nariadil dokončiť plán do 1. februára. Plán z dielne ministerstva hospodárskeho rozvoja sa však nezameriava v prvom rade na banky, ale na regióny a priemysel, uviedol denník Kommersant. Vicepremiér Arkadij Dvorkovič skôr odhadoval, že prioritné odvetvia, ako je automobilový priemysel, podporí sumou 100 miliárd rubľov.

Okrem pomoci regiónom a problematickým sektorom by sa súčasťou plánu mali stať aj sociálne opatrenia a štrukturálne reformy. Medzitým však vraj z plánu vypadli návrhy mierne zvýšiť dôchodky alebo obmedziť platy šéfov štátnych podnikov. Mohol by však obsahovať zmienku o otvorení diskusie o zvýšení dôchodkového veku. 

"Financovanie plánu zostáva dosť nejasné; pokles príjmov z vývozu ropy dopadá na rozpočet, ktorého deficit podľa požiadavky prezidenta Vladimira Putina nemá prekročiť tri percentá hrubého domáceho produktu," poznamenala agentúra AFP. Pripomenula tiež, že peniaze z predaja ropy a plynu tvoria asi polovicu rozpočtových príjmov. 

S poklesom ceny ropy na svetových trhoch padá aj kurz rubľa. Na ruskú ekonomiku tiež nepriaznivo doliehajú západnej sankcie, uvalené za postoj Moskvy v ukrajinskej kríze. Medzinárodný menový fond (MMF) predpovedá na tento rok ďalší prepad ekonomiky, ktorý podľa neho dosiahne asi jedného percenta.

 

Viac o téme: RopaRuskoProtikrízový plán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu