Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Španielsko a Maroko zasiahlo silné zemetrasenie: Zem sa triasla aj na Aljaške

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: Thinkstock)

MÁLAGA - K zemetraseniu s magnitúdou 6,1 došlo dnes skoro ráno približne 162 kilometrov juhovýchodne od španielskej Málagy, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na americkú geologickú službu USGS.

Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo v hĺbke desať kilometrov pod Stredozemným morom, 62 kilometrov severovýchodne od marockého mesta al-Husajma a 77 kilometrov severozápadne od španielskej exklávy Melilla na severnom pobreží Maroka, vyplýva z údajov na webovej stránke USGS. 

Zemetrasenie na Aljaške zničilo štyri domy

Pri zemetrasení so silou 7,1 stupňa, ktoré v nedeľu zasiahlo Aljašku, boli zničené štyri domy. Zranenia nie sú hlásené. 

Silné zemetrasenie si vyžiadalo skôr miernejšie škody, tie najvážnejšie ohlásilo mesto Kenai južne od aljašskej metropoly Anchorage. Výbuch po otrasoch tu zničil dva domy, ďalšie dva vyhoreli, pretože hasiči sa k nim kvôli možnému úniku plynu nemohli priblížiť. Úrady tu evakuovali asi tridsať ľudí.

Ohnisko zemetrasenia bolo v hĺbke takmer 125 kilometrov v oblasti jazera Iliamna, vzdialeného asi 45 kilometrov juhovýchodne od zálivu Pedro Bay. Obyvatelia Anchorage a okolia na twitteri uvádzali, že najsilnejšie otrasy trvali približne pol minúty.

Aljaška leží v tektonicky nepokojnej oblasti, kde nie sú silné otrasy výnimočné, silu siedmich stupňov však presahujú len zriedka. Predvlani v júni vydali úrady kvôli zemetraseniu so silou 7,9 varovanie pred cunami a časť obyvateľov bola evakuovaná, vlna však neprišla.

 

Viac o téme: ŠpanielskoMálaga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu