Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Rozhodujúci zvrat vo vojnou zmietanej Sýrii? Putin spravil nečakaný ťah!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

LONDÝN/MOSKVA – Ruský prezident Vladimir Putin podľa nemenovaných predstaviteľov západných tajných služieb koncom minulého roka prostredníctvom šéfa ruskej vojenskej rozviedky vyzval sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby odstúpil. Uviedol to britský denník Financial Times. Kremeľ správu listu vzápätí poprel.

Putinov odkaz zaviezol do Damasku niekoľko týždňov pred svojou smrťou 3. januára riaditeľ GRU generál Igor Sergun, tvrdí denník s odvolaním sa na dvoch predstaviteľov západných rozviedok. Kremeľ, ktorý bol vždy najvýznamnejším spojencom sýrskeho prezidenta, vraj došiel k presvedčeniu, že pre Asada nastal čas na odchod. Sýrsky prezident to podľa zdrojov Financial Times "nahnevane odmietol". 

"Nie, tak to nie je," zdôraznil agentúre TASS v reakcii na správu britského denníka hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Putin podľa neho neposlal vlani žiadneho emisára, aby vyzval Asada na rezignáciu. Západní spojenci i Rusko sa teraz snažia vystupňovať diplomatické úsilie ukončiť sýrsku krízu diplomatickou cestou.

Očakáva sa skoré rokovanie delegácií sýrskej vlády a opozície vo Švajčiarsku. Avšak zatiaľ čo Západ ako sýrska opozícia požaduje rýchly odchod Asada, Moskva chce, aby o osude sýrskeho prezidenta rozhodli až Sýrčania vo voľbách.

 

Viac o téme: Vladimir PutinBašár Asad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu