Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalší prípad odobratia dieťaťa: Čechom vzali iba 9-mesačné bábätko, pred životnou operáciou!

 nórska sociálka odobrala rodičom 11-mesačnú dcérku
nórska sociálka odobrala rodičom 11-mesačnú dcérku (Zdroj: Foto: Facebook)

PRAHA - V Česku riešia ďalší škandál v súvislosti s rodinou ani nie ročného dievčatka. Nórska sociálka odobrala pred pár týždňami českej mame a nórskemu otcovi deväťmesačnú dcérku. Dievčatko trpí vzácnou chorobu, preto musí byť pravidelne napojené na umelú obličku. Milujúci rodičia ho brávali pravidelne domov. Jedného dňa sa sťažovali na nedostatočnú starostlivosť zo strany nemocnice a vtedy nastal desivý nepochopiteľný zvrat. Podľa nórskych úradov majú rodičia údajne so svojím dieťatkom nedostatočne vyvinutý kontakt. Podľa nich mu bude lepšie v pestúnskej rodine ako pri vlastných rodičoch. Dieťatko už odobrali, hrozí najhoršie.

O prípade informoval Petičný výbor na podporu rodiny Michalákových, ktorá je známa z kauzy z minulosti, keď jej sociálka odobrala dvoch maloletých synov.

"Som presvedčená, že podklady sú dostatočne vierohodné a overené," uviedla k prípadu opozičná poslankyňa Jitka Chalánková, ktorá je členkou výboru. Povedala, že sa na ňu rodina obrátila minulý piatok. O odobratí svojej dcérky sa rodičia dozvedeli vraj na Štedrý deň a dievčatko má byť v trvalej starostlivosti pestúnov. Rodina si najala v Nórsku advokáta a pripravuje odvolanie.

Dievčatko nemá ešte rok, je ťažko choré

Dieťa sa narodilo v Nórsku vlani koncom apríla, rovnako ako jeho matka má české občianstvo. Dievčatko trpí podľa Chalánkovej vážnou genetickou chorobou, je na umelej obličke a čaká na transplantáciu. Rodičia si brali dieťa vraj pravidelne domov a venovali sa mu.

Lekári podľa poslankyne rodinu chválili a požiadali pre ňu nórsku sociálku o odľahčovaciu službu. Úrad starostlivosti o dieťa Barnevernet ale dostal aj oznámenia od nadriadenej zdravotnej sestry, na ktorú sa vraj rodičia sťažovali. "Sociálka rodinu nikdy nenavštívila," tvrdí Chalánková. Podľa nej chcú úrady dieťa premiestniť do inej nemocnice bližšie k pestúnom. Úrady rodičov s dcérkou nikdy spolu nevideli.

Vzhľadom na veľmi vzácnu diagnózu potrebuje dieťa dlhodobú špecializovanú lekársku starostlivosť a súčasne lásku svojich rodičov. "Možnosti liečby v Českej republike už zisťujeme," dodáva Chalánková.

O prípade vie prezident aj premiér

Výbor informoval o kauze prezidenta Miloša Zemana a premiéra Bohuslava Sobotku. Chalánková povedala, že sa s ňou predseda vlády vo štvrtok kvôli prípadu zíde. "Barnevern ohrozuje liečbu a život malého dieťaťa - to len ukazuje úplný diletantizmus týchto ľudí a absurditu situácie, keď o odobratí detí rozhodujú úrady a nórska vláda na to len hľadí. Fascinuje ma, že Barnevern úplne samozrejme očakáva, že rodičia darujú dieťaťu obličku, ale nie sú mu dosť dobrí na to, aby boli dieťaťu mamou a otcom," uviedol hovorca Petíčného výboru právnik Pavel Hasenkopf.

Ohrozené dieťatko

"Všetci sme v úplnom šoku. Po preštudovaní podkladov konštatujem, že Nórsko prekročilo všetky hranice. Namiesto pomoci rodine vyčerpanej každodennou starostlivosťou o dieťa so vzácnym ochorením, najskôr bábätko zavreli na nemocničnej izby bez možnosti kontaktu s rodičmi a potom ho zverili bez akéhokoľvek dôvodu neznámym pestúnom. Tu už nejde len o psychický teror dieťaťa, ale o priame ohrozenie jeho života. Dúfam, že sa konečne prebudia všetci ochrancovia práv detí u nás i vo svete, ktorí sa doposiaľ zdráhali uveriť, čo sa v Nórsku deje. Neuvážený presun dieťaťa do inej nemocnice bez zabezpečenia špičkovej starostlivosti musí byť okamžite odložený," uviedla lekárka, poslankyňa Chalánková.

Petičný výbor je nápomocný, rodine hrozí najhoršie

Ako uvádza petičný výbor na facebookej stránke, právo kontaktu s dieťaťom má rodina stanovené dvakrát týždenne na jednu hodinu. Podľa dostupných informácií s prechodnou pestúnkou strávilo dieťa len niekoľko hodín a bolo opäť vrátené kvôli svojmu zdravotnému stavu. Trvalá pestúnka za dieťaťom len dochádza do nemocnice. Rodičia si dcérku brávali domov každý deň, aby bola v domácom prostredí a mala normálny život v kruhu rodiny. V prípade schválenia odobratia krajskou komisiou bude kontakt rodičov s dieťaťom obmedzený na v Nórsku štandardné 2 hodiny štyrikrát ročne. Výbor zostáva s rodinou v kontakte.

Už skôr vzbudil pozornosť prípad bratov Michalákových, ktorých nórske úrady odobrali českej matke a otcovi. Vlani rozhodli o adopcii. Matka Eva Michaláková sa odvolala. Pojednávanie by sa malo konať koncom februára.

 

 

 

 

Viac o téme: Odobratie dieťaťa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu