Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obmedzenie zbraní v USA: Obama oznámil nové opatrenia

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama dnes v Bielom dome oficiálne oznámil nové opatrenia zamerané na kontrolu strelných zbraní, ktoré majú obmedziť ich zneužívanie pri násilných trestných činoch.

"Verím, že môžeme nájsť cesty, ako obmedziť násilie páchané strelnými zbraňami tak, aby to bolo v súlade s Druhým dodatkom (ústavy USA)," vyhlásil Obama podľa agentúry Reuters počas emotívneho vystúpenia vo Východnej miestnosti Bieleho domu. Druhý dodatok k ústave zaručuje americkým občanom právo nosiť strelnú zbraň. 

Podľa Obamu je nevyhnutné sprísniť preverovanie pozadia záujemcov o kúpu strelných zbraní vrátane internetového predaja a zrušiť doteraz platné, ktoré podľa neho nedávali zmysel."Vytvorili sme systém, v ktorom môžu nebezpeční ľudia hrať podľa odlišných pravidiel," povedal prezident USA. Obamova administratíva vydala v pondelok novú smernicu, ktorá nariaďuje povinné licencie pre všetkých predajcov zbraní, či už na zbrojných výstavách, blšom trhu, na internete alebo v obchodoch. Obchodníci tiež budú musieť preverovať minulosť ľudí, ktorým zbrane predávajú.

Viac o téme: Barack Obama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu