Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hrdinský čin moslimov zabránil masakre kresťanov: Teroristi sa nestačili diviť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MANDERA - Moslimovia z Kene, ktorí sa ocitli v nepríjemnej situácii, ukázali svetu, že majú srdcia, a to aj napriek tomu, čo si o nich myslia iní. Keď od nich teroristi chceli, aby sa oddelili od ich kresťanských spolucestujúcich v autobuse, rozhodli sa riskovať život. Zachránili tak životy všetkých tých, ktorých chceli teroristi bez milosti postrieľať kvôli viere.

Podozriví islamistickí extrémisti zabili dvoch ľudí, keď v pondelok na svitaní spustili v meste Mandera na severe Kene pri hraniciach so Somálskom a Etiópiou streľbu na dve vozidlá. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na kenského predstaviteľa. Pri útoku strelcov, ktorí zrejme patria do militantnej somálskej skupiny aš-Šabáb, ktorá sa spája so známejšou teroristickou sieťou al-Káida, utrpeli zranenia traja ďalší ľudia.

Útočníci najprv strieľali na autobus, v ktorom zabili jedného pasažiera a zranili troch ďalších cestujúcich. Práve tam sa odohrala aj fascinujúca scéna. Keď teroristi prikázali asi 60 cestujúcim z autobusu, aby sa rozdelili na kresťanov a moslimov. "Zabite nás všetkých, alebo nás nechajte na pokoji!" kričali odvážni moslimovia teroristom do očí. Pri následnom útoku sa viacerí zranili, kým chránili kresťanských spolucestujúcich.

Hrdinský čin moslimov zabránil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

"Začali na náš autobus strieľať, čím nás donútili zastaviť. Jedna strela ma zranila na zadku. Keď sa pustili do rozdeľovania cestujúcich podľa ich viery, začuli sme prichádzať ďalší autobus. Útočníci sa rozpŕchli, pretože si mysleli, že je to polícia. Keď zistili, že nie je, tak ten autobus zastavili. My sme uháňali späť do nášho autobusu a odišli," opísal situáciu jeden z preživších menom Abdirašíd Adan.

Povstalci potom strieľali aj na nákladné vozidlo, v ktorom usmrtili jedného cestujúceho. Obaja vodiči po streľbách pokračovali v jazde, aby zabránili ďalším stratám na životoch a zraneniam, dodal kenský predstaviteľ. Keňa od roku 2011, keď poslala vojakov do Somálska, aby tam bojovali proti spomínaným extrémistom, zažíva vlnu odvetných útokov -Šabábu.

Viac o téme: MoslimoviaTeroristický útokKresťaniaKeňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu