Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Česi odpočúvali deti politikov!

PRAHA - Inšpekcia Ministerstva vnútra Českej republiky odpočúvala mobilné telefóny detí. Oficiálne malo ísť o telefónne čísla ministra Ivana Langera.

Inšpekcia ministerstva vnútra totiž chcela zistiť, kto vlani v máji zapríčinil únik správy policajného dôstojníka Jana Kubiceho, ktorú zverejnili na zasadnutí výboru pre obranu a bezpečnosť. V dokumente boli informácie o politickom ovplyvňovaní citlivých káuz.

V rámci vyšetrovania začali odpočúvať Kubiceho, Langera, poslancov, policajtov, novinárov, ale aj deti vo veku 11 až 14 rokov, ktoré so správou nemali nič spoločné. Inšpekcia tak odpočúvala aj telefóny dvoch dcér olomouckého primátora Martina Novotného a jej spolužiakov zo základnej školy. "Napichnutý" mobil mala aj mama jedného ich spolužiaka, ktorá sa už rozhodla právne konať.

Inšpekcia sa pravdepodobne domnievala, že Novotný ako stranícky kolega požičiaval svoje telefóny Langerovi. Novotný to však odmieta. Otázne je aj to, prečo odpočúvali rodiny spolužiakov Novotného dcér. Tie poznajú Langera len z televízie. Okrem detí mal "napichnutý" mobil aj brniansky právnik Karel Langer, ktorý má s ministrom Langerom spoločné len priezvisko a nikdy spolu neboli v kontakte. Neoprávnené odpočúvanie sa však týka aj ďalších ľudí, u ktorých si zistili, odkiaľ telefonovali s presnosťou na konkrétnu ulicu.

Za škandál s odpočúvaním detí obvinil premiér Mirek Topolánek s ministrom Langerom sociálnych demokratov. "Moje slová o tom, že za odpočúvaniami stojí bývalá vláda Jiřího Paroubka, sa potvrdili," povedal. Právnici považujú konanie inšpekcie za protiústavné, pričom rodiny detí už pripravujú s advokátmi sťažnosti a žaloby za neoprávnený postup úradov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu