Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Drsné hádky šéfa europarlamentu s poľskou premiérkou: VIDEO Európa sa otriasa, hrozí prevrat

Desiatky Poliakov vyšli do ulíc. Zobraziť galériu (8)
Desiatky Poliakov vyšli do ulíc. (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - V Európe to vrie. Európska únia riskuje rozpad a objavili sa sily, ktoré sa ju pokúšajú zlikvidovať. Tieto slová povedal sám predseda Európskeho parlamentu. Ten sa pustil aj do novozvolenej vlády v Poľsku. Voľby označil za prevrat a situáciu u našich severných susedov pomenoval ako dramatickú. Premiérka Poľska mu vrátila úder a požaduje ospravedlnenie!

Tvrdú reakciu poľskej vlády vyvolali slová predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza, ktorý razanciu nástupu poľských konzervatívcov k moci prirovnal k štátnemu prevratu. Premiérka Beata Szydlová chce po nemeckom socialistovi ospravedlnenie a poľské médiá zároveň informujú o kritike na adresu Schulza od ďalších členov poľského kabinetu.

Martin Schulz
Zobraziť galériu (8)
Martin Schulz  (Zdroj: SITA)

Je to nehoráznosť

Poľská premiérka Beata Szydlová očakáva ospravedlnenie predsedu Európskeho parlamentu (EP) Martina Schulza, ktorý v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk opísal aktuálne dianie v Poľsku slovami, že "má charakter štátneho prevratu a je dramatické". Szydlová pripomína kritikom, že stranu Právo a Spravodlivosť podporila značná časť voličov.

Beata Szydlová
Zobraziť galériu (8)
Beata Szydlová  (Zdroj: SITA)

"Je zlé, keď sa šéf europarlamentu takto vyjadruje o niektorej členskej krajine," vyhlásila. Podľa vlastných slov by od politika v tak exponovanom postavení v rámci Európskej únie očakávala, že svoj názor si nebude vytvárať výlučne na základe mediálnych informácií.

Únii hrozí rozpad

Schulz sa blysol aj inými tvrdými vyjadreniami na adresu Únie. Podľa neho riskuje rozpad a jej stúpenci musia bojovať za jej zachovanie, varoval v rozhovore, ktorý s ním priniesol nemecký denník Die Welt. Schulz denníku povedal, že sa objavili sily, ktoré sa úniu pokúšajú roztrhnúť.

Poľskom otriasli desaťtisícové demonštrácie
Zobraziť galériu (8)
Poľskom otriasli desaťtisícové demonštrácie  (Zdroj: SITA)

"Nikto nemôže povedať, či EÚ bude existovať o desať rokov v tejto podobe. Ak to chceme, potom za to musíme veľmi tvrdo bojovať," citovala predsedu EP agentúra Reuters. Schulz reagoval na nedávne varovanie ministra zahraničných vecí a migrácie súčasnej predsedníckej krajiny EÚ Luxemburska Jeana Asselborna, že únia by sa mohla rozpadnúť.

Nacionalizmus a múry

Nepovedal ale konkrétne, čo Európsku úniu ohrozuje. Väčšina rozhovoru sa týkala utečeneckej krízy, ktorá počas roka otestovala jednotu a toleranciu členských krajín EÚ. Schulz povedal, že vývoj únie nie je bez alternatív a "možno, samozrejme, nasadiť spiatočku". Dodal, že ďalšie možnosti zahŕňajú Európu s prevažujúcim nacionalizmom, hranicami a múrmi.

Drsné hádky šéfa europarlamentu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

"To by bolo hrozné, pretože ten typ Európy opakovane priviedol náš svetadiel do katastrofy." Zdôraznil, že žiadna krajina nemôže sama riešiť výzvy, ako je migrácia, a dodal, že to je možné iba spoločne v EÚ.

Desiatky tisíc ľudí protestovalo proti vláde

Tisíce Poliakov v sobotu vo Varšave demonštrovali proti "antidemokratickým" krokom vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS), najmä proti jej snahe ovládnuť ústavný súd. Polícia najprv odhadla počet demonštrantov na 10 tisíc, ale ľudí postupne pribúdalo a úrady neskôr uviedli oveľa vyššie číslo.

"Demokraciu bráni 50.000 ľudí," napísal na twitteri varšavský zástupca primátora Jaroslaw Jóźwiak z liberálnej Občianskej platformy. Protest zvolal občiansky Výbor na obranu demokracie (KOD), podporovaný väčšinou opozičných strán. Organizátori pôvodne počítali s účasťou len dvoch tisícok ľudí, pripomenul denník Gazeta Wyborcza na svojom webe.

"Prišli sme, lebo sa bojíme. Máme obavy z toho, čo sa teraz v Polsku deje. Väčšina nemôže byť diktatúrou, nemôže diktovať druhým svoj spôsob žitia, svoj spôsob myslenia," vyhlásil spoluzakladateľ výboru Mateusz Kijowski. Odhadol, že boj na obranu demokracie bude dlhý a môže trvať mnoho rokov.

Drsné hádky šéfa europarlamentu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Demonštrovalo sa aj za vládu

Desať tisíce pochodovali aj za podporu vlády. Pochodu na podporu poľskej konzervatívnej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) sa v nedeľu vo Varšave zúčastnilo podľa odhadov polície 45 tisíc ľudí. Akcia s názvom Pochod slobody a spravodlivosti sa v poľskej metropole uskutočnil deň po tom, čo tu v sobotu niekoľko tisícoviek Poliakov demonštrovalo proti krokom vládnucej strany, ktoré podľa nich protidemokratické. Nedeľný pochod viedol predseda PiS a bývalý premiér Jaroslaw Kaczyński. Účastníci manifestácie niesli poľské vlajky a spievali vlastenecké piesne.

Drsné hádky šéfa europarlamentu
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: DemonštráciaPoľskoMartin SchulzBeata Szydlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu