Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Teherán odmieta prepustiť britskú námorníčku

Na videosnímke iránskej štátnej TV al-Alam je Britka Faye Turneyová, jediná žena medzi 15 príslušníkmi britského námorníctva
Na videosnímke iránskej štátnej TV al-Alam je Britka Faye Turneyová, jediná žena medzi 15 príslušníkmi britského námorníctva

TEHERÁN - Irán neprepustí britskú vojenskú námorníčku Faye Turneyovú, ktorú od piatka zadržiava s ďalšími 14 príslušníkmi britských námorných síl. Dôvodom má byť podľa šéfa iránskej Najvyššej národnej bezpečnostnej rady Alího Laridžáního "nesprávny postoj" britskej vlády k celej záležitosti.

Ešte včera iránsky minister zahraničných vecí Manúčehr Mottakí prisľúbil, že námorníčku prepustia dnes alebo zajtra. Britská vláda včera oznámila, že v súvislosti s neoprávnením zadržiavaním vojakov preruší všetky kontakty s Teheránom.

Už i tak dosť napäté vzťahy sa vyostrili vo štvrtok. Podľa iránskych predstaviteľov britskí vojaci dnes obkľúčili iránske veľvyslanectvo v irackej Basre. Vojaci spustili paľbu do vzduchu, čo je akt provokácie a sťaží to situáciu zadržiavaných britských vojakov, uviedol dnes iránsky vyslanec generál Muhammad Ridhá Násir Bagban. Británia obvinenia poprela a ministerstvo obrany v Londýne tvrdí, že streľba bola odvetnou paľbou potom, čo sa britská jednotka stala terčom povstaleckého útoku neďaleko iránskeho veľvyslanectva.

Bagban obvinil britské sily z toho, že okolo 10:00 miestneho času obkľúčili iránske veľvyslanectvo a náhodne strieľali do vzduchu. Vo svojom oficiálnom vyhlásení britské sily v Basre popreli akúkoľvek agresívnu akciu proti iránskemu veľvyslanectvu.

Laridžání vyhlásil, že ak sa Británia so záležitosťou obráti na Bezpečnostnú radu OSN, Irán odloží prepustenie britskej námorníčky. Ako sa vyjadril Laridžání pre iránsku štátnu rozhlasovú stanicu, "britskí lídri celý problém zle odhadli". Ak bude Británia pokračovať vo svojom prístupe pri riešení celej záležitosti, Laridžání pohrozil "právnou cestou, ktorej môže prípad riešiť", čo jasne naznačuje, že britskí vojaci môžu byť postavení pred súd.

Británia dnes požiadala BR OSN, aby vyzvala na okamžité prepustenie väzňov, pričom vo vyhlásení dôvodila tým, že vojaci sa nachádzali v irackých výsostných vodách pod mandátom BR OSN a na žiadosť Iraku. Príslušníkov britského námorníctva zadržali v piatok iránske Revolučné gardy vo vodách Perzského zálivu. Irán vojakov obvinil, že neoprávnene vnikli do jeho výsostných vôd, čo Británia odmieta.

Britskí námorníci vstúpili do iránskych vôd šesťkrát

Irán vo štvrtok obvinil britských námorníkov, že pred ich zajatím v piatok, vstúpili do iránskych výsostných vôd šesťkrát. "Títo 15 britskí vojaci na dvoch lodiach...vstúpili a plavili sa v iránskych teritoriálnych vodách šesťkrát pred zadržaním našou hliadkou," uviedla tlačová agentúra IRNA s odvolaním sa na nemenovaného iránskeho predstaviteľa. Irán sa vzoprel výzvam medzinárodného spoločenstva na prepustenie 15 príslušníkov britských námorných síl, ktorých v piatok zadržali vo vodách Perzského zálivu pre "nelegálny vstup" do iránskych vôd.

"Pobrežné hliadky zdokumentovali a zachytili na videozázname britské sily porušujúce medzinárodné právo. Ich vstup a plavba v našich vodách je istá na základe informácii nahratých navigačným systémom GPS, ktorí použili britskí námorníci," dodal predstaviteľ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu