Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Lavrov označil Irak za dôležitého partnera v boji proti terorizmu

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes označil Irak za mimoriadne dôležitého partnera v boji proti terorizmu. Lavrov to uviedol v rozhovore pre agentúru RIA Novosti.

Moskva je podľa Lavrova naďalej presvedčená, že vytvorenie jednotného protiteroristického frontu je dosiahnuteľným cieľom. Dodal, že Rusko podporilo rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN o boji s organizáciou Daeš a ďalšími teroristickými zoskupeniami v Sýrii a Iraku, ktorú pripravilo Francúzsko aj so zapracovaním ruských pripomienok. 

Lavrov zdôraznil, že neexistuje žiadna alternatíva namiesto širokej protiteroristickej koalície, ktorá by pôsobila na základe medzinárodného práva a pod záštitou OSN. Šéf ruskej diplomacie spresnil, že Rusko pri dosahovaní tohto cieľa spolupracuje aj s USA. Šéf ruskej diplomacie uviedol, že vznik koalície bude možný za predpokladu, že "ambície a spory pôjdu bokom, vzdáme sa praxe dvojakých štandardov a pokusov využívať teroristov na geopolitické hry".

Lavrov sa vyjadril aj pretrvávajúcej migračnej kríze v Európe, pričom upozornil, že "polovičaté opatrenia nemôžu zaručiť ani bezpečnosť" na tomto kontinente. "V súčasnom poprepletanom svete sa sotva možno spoliehať na účinnosť pokusov oddeliť od susedných regiónov plotmi. Potvrdili to aj nedávne teroristické útoky v Paríži a Londýne, ako aj bezprecedentná migračná kríza, ktorá zasiahla Európu," vyhlásil Lavrov.

Vyjadril presvedčenie, že migračnú krízu možno riešiť len spoločnou prácou svetového spoločenstva vychádzajúc z medzinárodného práva a Charty OSN. Súčasne však podľa Lavrova treba pokračovať v hľadaní politického riešenia konfliktov na Blízkom východe, najmä v Sýrii, vypracovať stratégiu politickej stabilizácie a sociálno-ekonomickej rehabilitácie štátov oblasti. "V akom prípade, ako podčiarkol prezident Vladimir Putin, tábory pre utečencov ani nebude treba stavať," citoval Lavrov.

Rusko neplánuje letecké útoky na pozície islamistov v Líbyi 

Rusko neplánuje uskutočňovať letecké útoky v Líbyi, ktorá je baštou islamských militantov. Oznámil to dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorého citovala agentúra Reuters. "Toto nie je naším zámerom. Líbyjská vláda nás o to nepožiadala, vlastne tam ani žiadna vláda neexistuje," povedal na tlačovej konferencii šéf ruskej diplomacie počas svojej návštevy Talianska.

Podľa Lavrova vníma Rusko koalíciu pod velením USA, ktorá útočí na ciele extrémistickej skupiny Daeš (tzv. Islamského štátu) v Sýrii ako potenciálne efektívneho partnera v tejto arabskej republike. Líbyjské konkurenčné frakcie sa dohodli, že 16. decembra podpíšu zmluvu o vláde národnej jednoty. Túto iniciatívu podporuje aj OSN, ktorá už rok vedie rozhovory s týmito konkurenčnými vládami a ozbrojenými milíciami o ukončení konfliktu. Zástancovia tvrdej línie však odmietajú pristúpiť k dohode. Oponenti takto zmarili už niekoľko predchádzajúcich pokusov o zmier.

Na rokovanie na najvyššej úrovni pricestuje do Ríma tento víkend aj americký minister zahraničných vecí John Kerry, pripomína agentúra AP. Na nedeľňajšej schôdzi bude Kerry s predstaviteľmi tamojšej diplomacie hovoriť o líbyjskej kríze. Cieľom rokovaní bude pomôcť Líbyi pri vytvorení zjednotenej vlády, ukončiť roky interných bojov a predostrieť riešenie extrémistickej hrozby.

Líbyu sužuje násilie od zosadenia bývalého vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011, pričom nestabilita krajiny prispela aj k migračnej kríze v Európe. Krajina so silným ropným priemyslom je rozpoltená - s medzinárodne uznanou vládou na východe a islamistami podporovanými úradmi v hlavnom meste Tripolis.

Viac o téme: TerorizmusIrakSergej Lavrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu