Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rodičia, pozor na vianočné darčeky pre deti: Táto nevinná hračka už zabíjala

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

LONDÝN - Blíži sa čas Vianoc a s ním aj výber darčekov. Spozornieť by mali najmä rodičia malých detí. Nič netušiacim ratolestiam by sa mohli do rúk dostať aj nebezpečné predmety ako malé gombíkové batérie z lítia, ktoré môžu spôsobiť smrť.

Kráľovská spoločnosť pre predchádzanie nehôd dôrazne varovala všetkých rodičov na malé batérie, ktoré zabíjali. V Británii registruje táto spoločnosť prípady malých detí, ktoré na to doplatili životom. Neziskovka varuje hlavne mladé rodiny, aby si dali pozor na gombíkové lítiové batérie. Tie sa môžu nachádzať v hracích kartách či diaľkových ovládačoch, informovali o tom britské médiá.

Deti ohrozujú najmä tým, že ich môžu ľahko prehltnúť a zadusiť sa. No zdravotné ťažkosti môžu spôsobiť aj tráviacemu systému, keďže obsahujú nebezpečné chemické prvky. Lítium môže spôsobiť rozleptanie pažeráku. Až 3 500 prípadov zaznamenali ročne v Spojených štátoch, pričom každý prípad vyžadoval urgentnú pomoc.

Rodičia, pozor na vianočné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Insa)

Eva McCafferty mala iba 14 mesiacov, keď prehltla jednu gombíkovú batériu. Okamžite musela byť prevezená do nemocnice, kde podstúpila chirurgický zákrok, pričom prvky z batérie jej rozleptali pažerák. Matka Kathleen teda dobre vie, o čom hovorí, keď varuje ďalšie matky, aby si dali pozor. "Chceme upozorniť aj ostatné rodiny na nebezpečenstvo, my sme až takí opatrní neboli a neuvedomili si devastačné následky, aké môže takáto baterka mať."

Malé deti sú obzvlášť náchylné na prehltnutie malých vecí, nielen batérií, keďže všetko chcú ohmatať a strčiť do úst. Sheila Merrill z Kráľovskej spoločnosti upozorňuje, keďže v domácnostiach je čím ďalej, tým viac elektronických prístrojov.

Najlepšia prevencia je dobre batérie v elektronických zariadeniach zabezpečiť. Druhou možnosťou je tieto zariadenia uložiť do bezpečnej vzdialenosti od detí. Odborníci sa zhodujú, že pre pokojné Vianoce je treba zvýšiť pozornosť v rodinách s malými deťmi.

Viac o téme: BatérieDarčekVianoceLítium
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu