Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Identita zadržaných Slovákov vo švajčiarskej banke: Chceli vybrať 350 mil. po obetiach holokaustu

Miloslav Ransdorf
Miloslav Ransdorf (Zdroj: FB)

PRAHA - Poriadnemu škladálu čelí český europoslanec Miloslav Ransdorf. Chytili ho vo švajčiarskej banke spolu s tromi Slovákmi. Doteraz je zadržaný bývalý starosta Ivanky pri Nitre Peter Guzmický. Ransdorf sa bráni, že bol len prostredníkom. Prevod v banke sa mal týkať neuveriteľných 350 miliónov eur. Špekuluje sa, či nešlo o peniaze po obetiach holokaustu.

Peniaze na účte vo švajčiarskej banke, kvôli ktorému bol minulý týždeň v pobočke tamojšieho peňažného ústavu zadržaný český europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) spolu s tromi Slovákmi, vraj mohli patriť dedičom nemenovaného nacistického pohlavára. Napísal to slovenský denník Denník N s odvolaním sa na vyjadrenie starostu slovenskej obce Ivanka pri Nitre Ľuboša Gála, ktorý príslušné dokumenty o účte vraj videl už pred dvoma rokmi, ale nepovažoval ich za vierohodné. "Kontaktoval ma jeden známy, ktorý bol v tom zapletený a ukazoval mi kompletné dokumenty. Neprikladal som tomu žiadny význam, ani som tej rozprávke nechcel veriť," povedal Gál, ktorý je nástupcom predchádzajúceho starostu obce Petera Guzmického. Exstarosta bol podľa denníka jedným zo spomínaných Slovákov zadržaných vo Švajčiarsku.

Gál vraj mal možnosť nahliadnuť do dokumentov o bankovom účte aj dedičskom konaní v prospech osoby s iniciálami VH, ktorá má byť dedičom významného nacistického funkcionára. Na účte vo švajčiarskej banke by podľa Gála mala byť uložená oveľa vyššia suma ako 350 miliónov eur (9,45 miliardy korún). "Opísali mi to tak, že ten nacistický pohlavár už dávno nežije a VH má byť jeho jediný dedič. Časť peňazí na účte mala byť zo zbrojárskeho priemyslu a časť z patentov," povedal Gál.

Osobu s iniciálami V.H. vo svojom stanovisku k prípadu zmienil tiež Ransdorf. Nevysvetlil však, aký má vzťah ku klientovi Zürcher Kantonalbank, v mene ktorého mal nadviazať komunikáciu medzi bankou a klientom. Guzmický zostal posledným zadržaným zo spomínanej štvorice. Bývalý starosta bol v minulosti obvinený pre podozrenie z protiprávneho nakladania s pozemkami. Bankový analytik Vladimír Vaňo prípad prirovnal k podvodným e-mailom, v ktorých údajný bankár z Nigérie informuje o tom, že disponuje účtom po zosnulej osobe a príjemcovi e-mailu sľubuje odmeny.

Europoslanec má čo vysvetľovať

Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) by mal vysvetľoval členom straníckeho vedenia okolnosti svojho zadržania vo švajčiarskej banke v utorok ráno. Povedala to vedúca jeho kancelárie Helena Suchá. Vrchné štátne zastupiteľstvo v Zürichu v prípade potreby Ransdorfa znovu predvolá na výsluch, v súčasnosti to ale nie je na programe dňa, uviedla hovorkyňa zastupiteľstva Corinne Bouvardová.

Ransdorf už podľa Suchej hovoril s predsedom KSČM Vojtechom Filipom. "Dohodli sa na tom, že príde celú vec vysvetliť na kolégium," uviedla. Vedenie komunistickej strany ešte v nedeľu "s poľutovaním" konštatovalo, že europoslanec s ním "cez všetku snahu" nekomunikuje. "Oficiálne sme mu odkázali, že by sme s ním potrebovali na tú tému hovoriť ... Čakáme len, či dorazí," povedal dnes podpredseda KSČM Jiří Dolejš.

Zadržali ho so Slovákmi

Ransdorfa zadržala švajčiarska polícia spolu s tromi Slovákmi v zürišskej banke vo štvrtok a vypočúvala ich kvôli podozreniu z finančného podvodu. Politik tvrdí, že chcel v ich sprievode iba sprostredkovať komunikáciu medzi bankou a jej klientom VH, od ktorého mal plnú moc. "Mám čisté svedomie a ničoho, čo by bolo v rozpore so zákonom, som sa nedopustil," uviedol v nedeľňajšom vyhlásení Ransdorf. Na slobodu sa dostal v sobotu a odišiel do Česka.

Prezident Miloš Zeman si myslí, že Ransdorf pravdepodobne niekomu "naletel" rovnako ako už v minulosti. "Je to človek, ktorý každému naletí," vyhlásil dnes Zeman o Ransdorfovi, s ktorým sa dlhé roky pozná.

Pokus o prevod 350 miliónov eur, mohli patriť obetiam holokaustu

Slovenský minister vnútra Robert Kaliňák ale v sobotu povedal, že švajčiarska polícia zadržala štvoricu kvôli podozreniu, že sa v zurišskej banke pokúsili o prevod vysokej sumy peňazí na základe dokumentov, ktoré nezodpovedali skutočnosti. Slovenské médiá uviedli, že transakcia sa týkala sumy 350 miliónov eur (9,45 miliardy korún)."Celkom boli zatknuté štyri osoby, z toho tri boli v piatok prepustené. Štvrtá je stále vo vyšetrovacej väzbe," povedala Bouvardová. K identite zadržiavaného sa odmietla vyjadriť, rovnako ako k totožnosti osoby, ktorú europoslanec Miloslav Ransdorf označil ako VH a v mene ktorého mal údajne nadviazať s zürišskou bankou komunikáciu.

Bouvardová tiež potvrdila, že vyšetrovanie sa vedie kvôli "majetkovým trestným činom", o čo konkrétne ide, ale neoznámila. "Najskôr musíme viesť trestné vyšetrovanie a ak dôjdeme k záveru, že máme dostatok dôkazov, podáme obvinenia. Ale to určitý čas potrvá," dodala.
Ransdorf by sa mal podľa Suchej vrátiť do svojej kancelárie a pracovať. Na radu právneho zástupcu by nemal komunikovať o záležitosti s médiami. "Ale samozrejme straníckym kolegom to povie," podotkla vedúca europoslancovej kancelárie. Europoslanec podľa nej tiež zváži právne kroky, aby očistil seba aj KSČM.

Predseda KSČM Vojtěch Filip už počas piatku zisťoval, či sa niektorý z výborov Európskeho parlamentu, ktorých členom je aj Ransdorf, nezaoberá aj otázkou takzvaných spiacich kont vo švajčiarskych bankách patriacich obetiam holokaustu. Ransdorf ale podľa Filipa žiadnu úlohu riešiť tento problém v Zürichu nemal.

Podľa medializovaných informácií, je jednou z verzií, s ktorou pracuje polícia tá, že muži sa chceli dostať k týmto "mŕtvym" peniazom po židoch. 

Polícia stále zadržiava bývalého starostu zo Slovenska

Podľa slovenských médií je Slovákom, ktorého švajčiarska polícia ako jediného zo štvorice neprepustila, bývalý starosta obce Ivanka pri Nitre Peter Guzmický. "Išlo len o to otvoriť možnosť komunikácie s bankou. Je jednoducho absurdné, aby ten, komu chodia výpisy z účtov, nemal s bankou, kde má konto, kontakt. Ale k žiadnemu stretnutie so zástupcami banky nedošlo," uviedol Ransdorf.

Ďalšími dvoma Slovákmi sú Attila D. a Juraj H.

Ako informoval cez víkend dennikn.sk, Juraj H. a Guzmický figurujú podľa obchodného registra v jednej investičnej firme spolu so známym bratislavským právnikom Petrom Kubíkom, ktorý vlastní pohľadávku voči mestu Martin a figuroval aj vo viacerých konkurzných konaniach. O kauze vo Švajčiarsku podľa jeho slov nevedel.

Guzmický bol starostom za HZDS celkovo štyri volebné obdobia. V roku 2008 ho obvinili z podvodu s pozemkami za 20 miliónov korún (takmer 664-tisíc eur). Starosta mal nechať nezákonne prepísať na obec pozemky, ktoré mali iných majiteľov a potom ich predal firme.

Švajčiarska prokuratúra sa zatiaľ neobrátila na slovenských kolegov so žiadosťou o spoluprácu vo veci zadržaných Slovákov v Zürichu. "Generálna prokuratúra Slovenskej republiky nebola k dnešnému dňu kontaktovaná zo strany švajčiarskych orgánov v tejto veci," uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

Banka odmietla prevod

Do banky mali muži prísť vo štvrtok 3. decembra a na základe súdnych dokumentov údajne žiadať o výber či prevod vyššie spomínané čiastky. V banke sa síce nachádzal účet vedený na meno uvedené v súdnych dokumentoch, ale dátum narodenia jeho vlastníka nesúhlasilo s dátumom uvedeným v dokumentoch. Banka preto transakciu odmietla urobiť. Vtedy sa muži podľa médií začali správať agresívne a zasiahla miestna polícia.

V nedeľňajšom vyhlásení Ransdorf nevysvetlil, aký má vzťah ku klientovi Zürcher Kantonalbank, v mene ktorého mal nadviazať komunikáciu, a uviedol len iniciály tohto muža. "Ľudia okolo pána VH, predovšetkým jeho manažér, pán PG, sa domnievali, že môžem s bankou otvoriť komunikáciu, a preto ma vybavili plnou mocou, ktorá ma k tomuto rokovania oprávňovala," uviedol.

Miesto bankových úradníkov sa dostavila ochranka a potom polícia, ktorá ho po nejakej dobe spolu s trojicou slovenských občanov previezla z banky na stanicu. Tam Ransdorf oznámili, že je zatknutý. "Bolo mi povedané, že ma banka obvinila, že som falšoval príslušné dokumenty," uviedol. Keď sa pýtal na dôkazy, odkázali ho policajti na ďalšie vyšetrovanie. Falšovanie sa vraj nemohol dopustiť, pretože kópie dokladov dostal bezprostredne pred návštevou banky. "Je trestné aj predkladanie falošných dokumentov banke," reagoval údajne policajný komisár.

Ransdorf vo vyhlásení vysvetľoval, že pracovníci banky s ním a s jeho sprievodom vôbec nerokovali a zavolali políciu kvôli tomu, že údajne predložili falošné dokumenty. Falšovanie ale poslanec odmietol, napísal, že kópie dokladov dostal až tesne pred návštevou banky.
Dvaja zo zadržaných Slovákov boli v minulosti trestaní v súvislosti s daňovými únikmi a s podvodom.
Ransdorf sa obhajuje, že bol v zürišskej banke len ako prostredník.
 

 

Viac o téme: BankaPolitikRansdorf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu