Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Potvrdili sa tisícky mien európskych bojovníkov: Čelíme teroristickej hrozbe!

Rob Wainwright
Rob Wainwright (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Databáza možných európskych bojovníkov v Sýrii a v Iraku teraz obsahuje asi 10.000 mien. Skutočne potvrdených je však len približne 2000 osôb. V Bruseli to dnes v Európskom parlamente povedal šéf Europolu Rob Wainwright. Islamský štát (IS), ktorý sa prihlásil k piatkovým útokom v Paríži, sa podľa neho bude v Európe snažiť o ďalšie teroristické akcie.

"Máme istotu u 2000 mien. Aj keď prevláda odhad, že Európanov, ktorí cestovali do Sýrie a Iraku je okolo 5000," podotkol šéf Europolu.

Piatkové udalosti vo francúzskej metropole, ktoré si vyžiadali 129 ľudských životov, sú podľa Wainwrighta jasným prejavom zámeru IS vyviezť svoj brutálny terorizmus do Európy a všeobecnejšie do sveta. Wainwright pripomenul aj ďalšie útoky, ktoré si pripísal IS, vrátane nedávneho zničenia ruského lietadla, ktorým sa ruskí turisti vracali domov z Egypta.

"Máme dočinenia s vážnou, dobre financovanou a rozhodne medzinárodnou teroristickou organizáciou, ktorá teraz pôsobí na európskych uliciach. Predstavuje to najzávažnejšie - teroristickú hrozbu, ktorej Európa v posledných desiatich rokoch čelila," vyhlásil Wainwright.

O bezpečnostnej reakcii EÚ na Paríž budú v piatok v Bruseli rokovať ministri vnútra a spravodlivosti európskej 28. Paríž prichádza s pomerne obsiahlym zoznamom návrhov. Stopy vyšetrovania pritom vedú do Belgicka - práve zo štvrte Molenbeek pochádzali niektorí z hlavných organizátorov piatkovej série útokov. Aj oni podľa všetkého prešli islamistickou radikalizáciou a mali skúsenosti z bojov v radoch IS v Sýrii.

Šéf Europolu dnes poznamenal, že počty takýchto osôb registrovaných v príslušnej databáze sa za posledný rok viac ako zdvojnásobili. Okrem  2000 už identifikovaných bojovníkov sú zhromažďované dáta podozrivých, kontaktov a ľudí, ktorí umožňujú tieto cesty. Približne polovicu informácií v databáze však poskytlo len päť členských krajín únie a jeden "medzinárodný partner", teda s veľkou pravdepodobnosťou USA. "Takže náš systém nie je členskými krajinami rovnomerne využívaný," poznamenal Wainwright.

Viac o téme: ISRob WainwrightEuropol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu