Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rusko nasadzuje tvrdú zbraň proti IS: Nielen bombardéry, ale aj sledovanie z kozmu!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko rozšírilo nasadenie všetkých prieskumných prostriedkov v regióne Blízkeho východu vrátane kozmického sledovania. Na tlačovej konferencii v Moskve to dnes vyhlásil šéf operačnej správy ruského generálneho štábu Andrej Kartapolov. Na Blízkom východe podľa neho neexistuje cieľ, na ktorý by ruské letectvo zaútočilo bez analýzy zhromaždených informácií.

"Ruské letectvo útočí na vybrané ciele iba po predchádzajúcom prieskume. Aby sme zlepšili odhaľovanie objektov teroristických organizácií, posilnili sme v blízkovýchodnom regióne nasadenie všetkých typov prieskumných prostriedkov vrátane kozmického sledovania," povedal generál Kartapolov. Výsledkom je podľa neho možnosť zasahovať nepriateľské ciele v reálnom čase.

Rusko útočí na ciele v Sýrii od konca septembra. Od začiatku tvrdilo, že hlavným terčom útokov je Islamský štát, ale časť bômb dopadla na územie kontrolované inými skupinami bojujúcimi proti režimu ruského spojenca Bašára Asada.

V piatok sa v Moskve na rozšírenom zasadnutí stretnú poslanci oboch komôr ruského parlamentu, Štátnej dumy a Rady federácie. Ruské médiá špekulujú, že na rokovaní prednesie prejav prezident Vladimir Putin. Hovoriť má vraj buď o potrebe širokej medzinárodnej protiteroristickej koalície alebo o výsledkoch vyšetrovania katastrofy ruského lietadla v Egypte, ktoré zrejme zničila nálož teroristov.

Podľa moskovského rozhlasu nie je vylúčené, že niektorí poslanci na zasadnutí navrhnú vyslanie ruských pozemných síl do Sýrie. Poslanec nacionalistickej Liberálnodemokratickej strany Ruska Vladimir Taskajev podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy usúdil, že čas k pozemnej operácii už nadišiel. "Je potrebné zbaviť Islamský štát možnosti obchodovať s ropou, musíme ich pripraviť o zdroj financovania," povedal ruský poslanec.

Generál Kartapolov na dnešnej tlačovej konferencii oznámil, že ruské bombardovacie lietadlá Su-34 podnikajú útoky na ropnú infraštruktúru, ktorú v Sýrii kontrolujú oddiely Islamského štátu. Podľa ruského generála padlo rozhodnutie, že ruské bojové lietadlá budú "usporadúvať hon" na automobilové cisterny teroristov, ktoré prevážajú ropu na spracovanie do Iraku. Zničené ich vraj bolo už okolo 500.

Rusko urobilo ďalší masívny útok v Sýrii proti IS

Rusko podniklo od utorka už druhý masívny letecký útok proti teroristickým cieľom v štyroch sýrskych provinciách. Oznámila to agentúra TASS s odvolaním sa na šéfa operačné správy generálneho štábu ruskej armády Andreja Kartapolova. Do útoku na objekty Islamského štátu boli podľa neho nasadené aj strategické bombardéry Tu-22M a Tu-160.

Nálety boli vedené na ciele v provinciách Idlib, Halab, Rakka a Dajr az-Zaur, povedal agentúre Kartapolov. V posledných dvoch menovaných provinciách útočila letka strategických bombardérov Tu-22M s doletom vyše 2400 kilometrov. Cieľom boli muničné sklady, výcvikové tábory a prevádzky na výrobu trhavín.

V provinciách Halab a Idlib boli nasadené strategické lietadlá Tu-160 vyzbrojené raketami s plochou dráhou letu. Odpálených ich podľa Kartapolova bolo počas dnešného dňa 12. Zničené boli tri veliteľské posty, dva zbrojné sklady a jeden výcvikový tábor. Útoky, o ktorých boli vopred informovaní zástupcovia medzinárodnej koalície, budú ešte dnes pokračovať, povedal ruský generál.

Príkaz na zosilnenie útokov na pozície Islamského štátu v Sýrii vydal v utorok prezident Vladimir Putin, ktorý oznámil, že ruské operácie v Sýrii "budú nielen pokračovať, ale ešte sa zintenzívnia, aby si zločinci uvedomili, že odplata je nevyhnutná". Rusko v utorok oznámilo, že do krajiny pošle ďalších 25 bojových lietadiel.

Viac o téme: BombardéryRuskoSýriaIS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu