Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Francúzsko podniklo ďalšie nálety na Sýriu: Zasiahli pozície IS v meste Rakka

Paríž je po útokoch v pohotovosti
Paríž je po útokoch v pohotovosti (Zdroj: SITA)

DAMASK/PARÍŽ – Francúzske letectvo podniklo v noci na dnes ďalšie nálety na sýrske mesto Rakka, ktoré je baštou radikálneho hnutia Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra DPA s tým, že údery mierili na veliteľstvo a tiež na náborové a výcvikové stredisko islamistov.

Hovorca francúzskej armády podľa Reuters oznámil, že do bojových misií nad mestom Rakka sa zapojilo desať stíhačiek. Tie odštartovali zo základní v Jordánsku a v Spojených arabských emirátoch.

Po piatkových teroristických útokoch v Paríži, ktoré si vyžiadali prinajmenšom 129 mŕtvych a viac ako 350 zranených, Francúzsko zintenzívnila svoje úsilie v boji proti IS. V noci na nedeľu francúzske letectvo zhodilo na pozície islamistov v meste Rakka 20 bômb. Bol to najväčší francúzsky nálet na IS od septembra, kedy s nimi Paríž vo väčšej miere začal.

IS vlani vyhlásil na časti Sýrie kalifát a tamojšie mesto Rakka sa stalo jeho strediskom. Podľa irackej tajnej služby bola práve Rakka miestom, kde sa plánovali piatkové parížske útoky, uviedla agentúra AP.

 

Viac o téme: FrancúzskoSýriaRakkaIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu