Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Cheney: K predčasnému odchodu vojakov USA z Iraku nedôjde

Dick Cheney
Dick Cheney

WASHINGTON - Viceprezident Spojených štátov Dick Cheney uistil v sobotu večer svojich politických spojencov, že skorý odchod amerických vojakov z Iraku vláda nedovolí, napriek snahám Kongresu stanoviť termín pre ukončenie amerických vojenských operácií v Iraku.

Cheney tak reagoval na bezprecedentné hlasovanie Snemovne reprezentantov, ktorá v piatok prijala zákon o ďalšom financovaní zahraničných vojenských operácií, ktorého súčasťou je požiadavka, aby sa americké bojové jednotky stiahli z Iraku do 31. augusta 2008 bez ohľadu na to, či iracké bezpečnostné služby budú pripravené prevziať zodpovednosť za krajinu alebo nie. Podobná legislatíva sa chystá aj v Senáte - jeho finančný výbor vo štvrtok schválil návrh, podľa ktorého má byť konečným termínom odchodu bojových jednotiek americkej armády z Iraku marec budúceho roka.

Prezident George W. Bush avizoval, že bude rozhodnutie legislatívy vetovať. Znamenalo by to však vetovanie celého zákona, ktorý schvaľuje 124 miliárd dolárov pre vojenské operácie v zahraničí. Bush uznal, že ak zákon o financovaní zahraničných vojenských misií nebude schválený do 14. apríla, armáda bude čeliť vážnym problémom.

Cheney v prejave pred židovskou koalíciou republikánov na Floride povedal, že súčasný kritický stav nevyústi do skorého odchodu vojakov z Iraku. "Náhle stiahnutie...by bolo premrhaním úsilia, ktoré sa vynaložilo na globálny boj proti teroru, a jeho následkom by bol chaos a zvyšujúce sa nebezpečenstvo", uviedol Cheney a dodal: "V záujme našej bezpečnosti, nebudeme sa len prizerať a nenecháme, aby sa niečo také stalo." Podľa viceprezidenta odchod z Iraku by bol potvrdením stratégie al-Kájdy a víťazstvo džihádistov v Iraku by ohrozilo okolité krajiny regiónu, ako aj Afganistan, kde by sa islamskí extrémisti pokúsili rozšíriť svoj vplyv.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu