Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Najväčší podvod v dejinách športu? Koniec Ruska aj na olympiáde, navrhuje WADA

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Nezávislá vyšetrovacia komisia Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) priamo obvinila ruskú vládu z účasti na rozsiahlom podvode s užívaním zakázaných látok a na kamuflovaní pozitívnych prípadov. Počas 11 mesiacov trvajúceho pátrania však nenašla žiaden písomný dôkaz podporujúci najzávažnejší zo záverov 323-stranovej správy, ktorú v pondelok zverejnili.

"Vzhľadom na zistené skutočnosti by bolo extrémne naivné domnievať sa, že to všetko sa dialo bez otvoreného alebo skrytého súhlasu ruských vládnych úradov," uvádza sa v správe, ktorá ďalej konštatuje: "Niet dôvodu predpokladať, že atletika je jediný takto zasiahnutý šport v Ruskej federácii." 

Komisia navrhla vylúčiť Všeruskú federáciu ľahkej atletiky a jej športovcov z účasti na všetkých medzinárodných podujatiach až do jej očistenia od dopingu. Vyšetrovatelia odporučili WADA deklarovať, že činnosť Ruskej federácie je v rozpore s antidopingovým kódexom, čo je dôvod na suspendáciu. Medzinárodný olympijský výbor by podľa nich nemal prijať prihlášky z Ruskej federácie dovtedy, kým táto nedeklaruje súlad s kódexom. Takéto opatrenie by mohlo ohroziť účasť ruských športovcov na olympijských hrách 2016 v Riu de Janeiro. Rýchla reakcia ruských úradov by však mohla odvrátiť takéto riziko. 

Komisia tvrdí, že niektoré príkazy na manipuláciu so vzorkami pochádzali od samotného ministra športu Vitalija Mutka. Do laboratória, ktoré analyzovalo odbery účastníkov zimných olympijských hier 2014 v Soči, vraj bola infiltrovaná federálna spravodajská služba FSB. Správa tiež uvádza, že riaditeľ moskovského laboratória Grigorij Rodčenko nariadil zničiť 1417 kontrolných vzoriek, aby zmaril vyšetrovanie.

"Tlačová beseda sa ešte ani riadne neskončila, počkajme si teda na kompletné vyjadrenia. Skončila sa akurát práca komisie utvorenej WADA. Vznikol dokument, v ktorom sa píšu rôzne veci a nachádzajú sa v ňom závery vedúce k určitým odporúčaniam. Netreba sa však nechať zmiasť: komisia nemá právomoc kohokoľvek vylučovať. Keď odznie všetko, vydáme komuniké," citovala agentúra R-Sport Vitalija Mutka. 

Komisiu zriadila WADA ešte v decembri minulého roku po odvysielaní série dokumentov nemeckej televíznej stanice ARD. V programe zazneli obvinenia, že v ruskom športe, predovšetkým však v atletike, existuje štátnymi orgánmi riadená sieť, ktorá zachytáva a kamufluje pozitívne nálezy úspešných športovcov. ARD tiež okrem iného referovala, že víťazka Chicagského maratónu 2009 - 2011 a Londýnskeho maratónu 2010 Lilia Šobuchovová zaplatila Všeruskej federácii ľahkej atletiky 450 000 eur za ututlanie pozitívneho dopingového nálezu. Keď ju predsa suspendovali na dva roky za nezrovnalosti v hodnotách hemoglobínu v biologickom pase, dostala refundáciu 300 000 eur. Singapurskú spoločnosť, cez ktorú peniaze išli, údajne vlastní obchodný partner Papu Massatu Diacka, syna exprezidenta IAAF Diacka. 

Viac o téme: DopingWADA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu