Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čína varovala americkú vojnovú loď pri sporných ostrovoch

USS Lassen
USS Lassen (Zdroj: SITA)

PEKING – Čínske orgány sledovali a varovali americkú vojnovú loď, ktorá podľa nich dnes ilegálne vstúpila do teritoriálnych vôd Číny pri sporných ostrovoch a rifoch v Juhočínskom mori. Agentúra Reuters o tom informuje s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva zahraničných vecí v Pekingu.

Podľa vyhlásenia zverejneného na internetových stránkach čínskeho rezortu diplomacie by mali Američania "bezodkladne napraviť svoju chybu a nepodnikať nijaké nebezpečné alebo provokatívne kroky, ktoré ohrozujú zvrchovanosť a bezpečnostné záujmy Číny". Americké vojenské námorníctvo dnes vyslalo svoj torpédoborec USS Lassen do vôd v okolí súostrovia známeho ako Spratleyho ostrovy, ktoré si dlhodobo nárokuje Čína, ale aj Malajzia, Brunej, Filipíny a Taiwan.

Nemenovaní predstavitelia amerického rezortu obrany povedali, že vojnová loď sa plavila okolo rifov Subi (Ču-pi Ťiao) a Mischief (Mej-ťi Ťiao), ktoré Čína rozširuje na umelé ostrovy, a to vo vzdialenosti menej ako 12 námorných míľ, čo je hranica vymedzujúca teritoriálne vody pri pobrežiach. Reuters však pripomína, že podľa príslušného dohovoru OSN takúto zónu nie je možné vymedzovať okolo umelých ostrovov vybudovaných na rifoch ponorených predtým pod morskou hladinou.

Ďalší nemenovaný predstaviteľ USA, na ktorého sa odvoláva Reuters, uviedol, že dnešná plavba okolo Spratleyho ostrovov bola iba prvým zo súboru cvičení, ktoré majú otestovať územné nároky Číny. Spojené štáty pravidelne vyzývajú všetky strany zainteresované v danom územnom spore, aby prestali so získavaním novej pôdy v oblasti, kadiaľ prechádzajú medzinárodné plavebné trasy. Washington obviňuje Čínu z vykonávania prác v takom rozsahu, aký zďaleka predstihuje všetky ostatné sporiace sa štáty.

Viac o téme: USS Lassen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu